By 20 augustus 2017 Read More →

Dag lieve kleuter! Je gaat alweer naar groep 3

Net voor de zomervakantie zei mijn vriend weemoedig “Nu is ze geen kleuter meer, nooit meer ons kleine meisje”. Toen verbaasde me zijn reactie een beetje en vond ik het alleen maar leuk dat onze dochter naar groep 3 gaat.

Maar nu de vakantie toch echt voorbij is, ben ìk het die even moet slikken.

Genoten in de vakantie

Vanaf dag 1 van de vakantie was mijn dochter supervrolijk. Omdat ze even geen school had en lekker kon doen waar ze zin in had. Maar ook omdat ze straks een nieuw avontuur aangaat en niet meer bij de kleinsten hoort. In de vakantie viel me pas echt op hoeveel ze is veranderd.

Van iemand die enorm de kat uit de boom kijkt bij onbekenden ontpopte ze zich in de vakantie tot iemand die tegen iedereen die maar wilde luisteren – of soms gewoon langsliep – dat ze naar groep 3 gaat. En maakte ze vriendjes op vakantie, deed ze mee aan de animatie van ons vakantiepark en maakte ze enorm veel grapjes. Wat hebben we een lol gehad.

Drang naar onafhankelijkheid

Het leukste vindt mijn dochter dat ze gaat leren lezen en schrijven. Die drang naar onafhankelijkheid zit er al lang in. Ik denk dat ze drie jaar was toen ze vroeg wanneer ze eens alleen thuis mocht blijven! Ook wil ze het liefst zonder ons naar school fietsen en op vakantie wilde ze steeds zelf brood halen in het supermarktje.

foto: Pim Geerts

Mijn dochter verwacht volgens mij dat ze, als ze maandag thuiskomt, meteen een brief kan schrijven aan haar vriendinnetje die niet meer bij haar op school zit en zelf haar broertje kan voorlezen uit Pluk van de Petteflet. Ik probeer haar voor te bereiden dat je stapje voor stapje leert en dat je niet meteen klaar bent om de Ontdekking van de hemel van Mulisch te lezen. Ik geloof alleen niet dat ze me hoort….

In het gareel

Uiteraard was mijn dochter in de vakantie ook regelmatig niet te genieten. Als ik dan nadenk in welke situaties dit gebeurt, heeft dit vaak te maken met frustratie van iets nog niet kunnen en van dingen moeten. Dus bijvoorbeeld niet zelf kunnen bepalen wanneer ze eet.

Voor iemand die echt een afkeer heeft van dingen moeten, is school eigenlijk een ramp lijkt me. Toch gaat het op school heel goed en neemt ze het strakkere schema denk ik op de koop toe: ze wil leren! Ik ben benieuwd hoe dat in groep 3 gaat, de overgang is nogal pittig hoor ik van echt alle ouders. In tweetallen zitten, een strenge juf en veel minder spelen. We gaan het zien.

Al naar groep 3, lieve grote meid 

Weet je, klein groot meisje van me? Met het kiezen voor groep 3, kozen we voor de volgende stap. Samen gaan we ontdekken wat er allemaal op ons afkomt en houden we de positieve vibe van de vakantie hopelijk lekker lang vast. Ook als je vast bekaf thuis komt na een lange dag leren, nog eens leren en het soms nog niet begrijpen.

Ik ben sowieso supertrots op je leergierigheid en je onbevangen drang om je in het diepe te storten. Ik denk dat het gewoon zwaar leuk gaat worden! Probeer er in ieder geval van te genieten. De letters komen vanzelf. En mama is hier.

Gaat jouw kind ook naar groep 3? Hoe ervaar jij dit? Is je kind er aan toe? Praat met ons mee op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..