Onze familie ‘ik kies-lijst’ voor de vakantie! Doen wat je zelf graag wilt.

Inmiddels is onze zomervakantie al weer even gestart. Gelukkig, want de laatste weken waren, zoals ieder jaar, weer lekker hectisch voor onze zoon. Niet alleen met school, maar ook met de afronding van zijn twee grote passies: voetbal en zijn musicalclub. Over doen waar je blij van wordt, gaat dit artikel. Met onderaan een hele leuke actie van Fruit Shoot! Maar terug naar Jobs hobby’s.

Het zijn twee redelijke uitersten; zijn hobby’s. Hij kan er geweldig zijn ei in kwijt. Zijn energie raakt hij kwijt op de voetbalclub in zijn superleuke team. Ook thuis voetbalt hij veel. Tegen de schutting aan schoppen, trucjes oefenen die hij op YouTube bekijkt of met vriendjes voetballen op het voetbalveld vlakbij ons huis. Dat hij het bij de musicalclub ook naar zijn zin heeft, was voor ons geen verrassing. Als jong kind was hij al dol op verkleden, zingen en dansen. Hoe vaak wij niet naar optredens op zijn kamer moeten kijken. Prachtig!

Afgelopen jaar was voetbal bijna aansluitend (op dezelfde dag) als zijn musicalclub. Wij vonden het wat veel op één dag en bespraken dat met Job. Maar nee, meneer wilde beide hobby’s blijven doen. Dus sjeesden we van de musicalclub naar de voetbal. Voor ons niet erg: het is geweldig wanneer je kind gelukkig wordt van wat hij doet!

De eindvoorstelling van zijn musicalclub was fantastisch en ook de laatste voetbaltoernooien zijn gespeeld. Er wordt nu weer druk met vriendjes gevoetbald.

Echt zijn ding

Wij zijn blij dat Job dingen doet waar hij blij van wordt. Zeker ook omdat onze zoon regelmatig last heeft van faalangst. Hij is vaak op zoek naar bevestiging. Hij wil zeker weten of hetgeen wat hij doet, goed is. Goed in de ogen van ons, maar ook van de trainers, de juf, vriendjes et cetera. In een musicalclub met, in eerste instantie enkel meiden, leek me dit wellicht een issue te worden. Want als je 8 bent, vind je dat de meeste meisjes sowieso van een andere planeet komen. 😉 Maar nee hoor, hij werd er nog steeds enorm blij van.

Uit onderzoek geïnitieerd door Fruit Shoot en uitgevoerd door een psycholoog blijkt dat ouders het sociale aspect van vrijetijdsactiviteiten het belangrijkst vinden. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn 9,6 uur per week bezig met hun hobby, activiteit of sport. Opvallend hierbij is dat dat 35% van de kinderen carte blanche van hun ouders krijgt bij het kiezen van hun vrijetijdsbesteding. Dat zou betekenen dat 65% van de ouders ouders hun kind sturen. En hen daardoor niet dingen laten doen die zij zelf willen doen?

Ik snap het ook wel. We zijn als ouders druk met werk, gezin en alle rompslomp er omheen. Daarnaast kosten hobby’s ook geld en dat is er niet altijd. Soms is het gewoon gemakkelijk of nodig (vanuit bijvoorbeeld financieel oogpunt) om een beslissing te nemen voor je kind. Ook wij trappen weleens in die valkuil. Wij vinden het als ouders belangrijk dat we niet teveel sturen (mede vanwege zijn hang naar bevestiging). We willen vooral dat hij gelukkig is en van ons de ruimte krijgt om zijn eigen ding te doen. En om te ontdekken wat zijn ding is. Om te voorkomen dat we in de dagelijkse ratrace in onze eigen valkuil trappen, laten we Job regelmatig bewust zelf kiezen waar hij blij en gelukkig van wordt. Zoals bijvoorbeeld met onze familie zomer ‘ik kies-lijst’.

Familie zomer ‘ik kies-lijst’

Deze zomer gaan we niet op vakantie. In de meivakantie zijn we naar Portugal geweest en Dennis en ik hebben voor deze zomer allebei veel opdrachten uitstaan. Maar om nou zes weken alleen maar te werken en Job thuis te laten blijven; dat leek ons niet zo’n goed plan. We bedachten daarom dat we elk drie dingen op mochten schrijven die we zelf graag wilden doen deze zomervakantie. Onze familie kieslijst! Daar maken we deze zomervakantie bewust tijd voor.

Belangrijk van de lijst is dat iedereen dingen opschrijft die hij of zij deze zomervakantie echt zelf wilde doen.  Dingen kiezen waar jij gelukkig van wordt of die jij graag eens wil proberen. Dus echt iets kiezen wat jouw ding is, wat bij jou past. En bij het kiezen van jouw dingen hoef je geen rekening te houden met anderen. De eerste week van de vakantie hebben we de lijst alle drie ingevuld en de ‘ik kies-lijst’ hangt hier prominent op de keukendeur. De eerste dingen zijn inmiddels afgevinkt.

Lijkt jou zo’n familie ‘ik kies-lijst’ ook leuk? Je kunt de poster (A3 of A4) hier gratis downloaden. Ik heb hem op A4 uitgeprint, maar je kunt hem ook op A3 laten uitprinten bij de copyshop. Bestaat jouw gezin uit meer dan vier mensen of wil je meer dan drie wensen per persoon? Print hem dan vaker uit en plak ze naast elkaar of onder elkaar.

Doe je mee?

[WINACTIE IS GESLOTEN]

Naar aanleiding van het eerder benoemde onderzoek wil Fruit Shoot kinderen een platform geven om aan ouders te laten zien waar zij eigenlijk het gelukkigst van worden. Ik ben daarom samen met Fruit Shoot op zoek naar ouders die hun kinderen ook de ruimte geven om zelf te doen wat je leuk vindt of waar je goed in bent.

Houdt jouw kind van voetbal, zingt het de hele dag, knutselt het graag, verzamelt het iets specifieks, bouwt het graag hutten? Alles kan. Kind zijn betekent avontuurlijk zijn, van alles ontdekken en lekker actief zijn. De sky is the limit!

Klik hier om je aan te melden. Uit de aanmeldingen worden een aantal ouders gekozen. Zij ontvangen een leuk pakketje van Fruit Shoot en met enkele opdrachten, waaronder het maken van een vlogje.  Maak je niet teveel zorgen over de kwaliteit. Als de lol van deze bijzondere ‘shoot’ er maar van afspat! Want daar gaat het om! Wordt jij uitgekozen dan maakt je kind kans op één van de vijf ultieme vlogcamera’s voor beginners: een Panasonic DMC-SZ 10. Want vlogger worden; dat willen alle kinderen tegenwoordig toch? 😉

Job trapt hieronder alvast af. Vorige week speelde hij samen met een vriendje en we kregen een uitnodiging voor een ‘dansshow’. Zoals het mijn kind betaamt, ging hij weer helemaal creatief los. Meerdere malen liepen ze mijn kantoor binnen om spullen te halen. Het was zo toepasselijk binnen dit thema dat ik Job heb gevraagd om er achteraf een vlogje van te maken. Zie hieronder. Ik hou ervan! Dit is op en top mijn kind!

 


[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.