By 6 augustus 2017 Read More →

De 7 beste vermommingen van een peuter

Een peuter is zich volop aan het ontwikkelen. En dat is fantastisch om van dichtbij te mogen meemaken. Nou ja, het is niet altijd fantastisch….

Ik kan mijn zoontje van net 3 de ene minuut superschattig vinden als hij een soepje van zand, takjes en aarde maakt, om hem de volgende minuut te vervloeken omdat hij schepjes soep steeds naar binnen gooit en mij ondertussen stoïcijns negeert. Peuters, ze zijn verdomd goed in zichzelf vermommen tot kleine monstertjes. Een greep uit de beste vermommingen.

7 beste vermommingen van een peuter

#1 Het duiveltje

Deze peutersoort is te herkennen aan de gemene streken die hij uithaalt als je nét even niet kijkt. Het buurmeisje een duwtje geven zodat ze keihard onderuit gaat op de stenen of expres op de muur kleuren met watervaste stift als je de deur opendoet om een pakketje voor de buren aan te nemen. Deze peuter roept snel ‘sorry’ als hij op heterdaad wordt betrapt. En kijkt je met puppy-ogen aan.

#2 Peuter de Gewelddadige

Deze peuter kenmerkt zich door veel te slaan en schoppen of zich op de grond te laten vallen. De extreme variant gooit, spuugt of bijt er ook bij. Dit komt voor als peuter zijn zin niet krijgt of als er net iemand op zijn fietsje/step/stoel/… gaat zitten (terwijl hij helemaal niet van plan was op zijn fietsje/step/stoel/… te gaan). Een woedeaanval is meestal het resultaat.

#3 De einzelgänger

Deze soort is te herkennen aan het te pas en te onpas roepen van ‘zelluf’, ‘ikke’ en ‘van mij’. Gevolg: op een klein gedeelte van de boterham zit genoeg boter voor 3 boterhammen, op de rest van de boterham niks. Ook wil deze soort absoluut niks delen en eigent zich spullen toe die niet eens van hem zijn. Hij lijkt echt te geloven in ‘ik heb het vast, dus het is van mij!’. Deze soort gaat vaak samen met Peuter de Gewelddadige.

#4 De clown

Deze peuter heeft in eerste instantie de lachers op de hand en kenmerkt zich met een mooie glimlach en pretoogjes. Zodra hij doorheeft dat zijn grapje leuk is, gaat hij vaak door totdat het juist níet meer leuk is. Of roept hard ‘poeppieskakka’ en hoopt zo een groot publiek te verzamelen.

foto: Pim Geerts

#5 De copy-cat

De peuter die je in alles nadoet. Het beste recept voor deze peuter is keurig alles voorleven en dus NIET af en toe vloeken, schreeuwen of eerst een ongezonde boterham eten. Deze soort heeft het geheugen van een olifant dus elke misstap wordt onthouden. En geloof me, een peuter die hard het vrouwelijk geslachtsorgaan roept op straat, is niet zo schattig.

#6 De schizofreen

Te herkennen aan het vragen van hagelslag in de vla om vervolgens te krijsen dat de hagelslag er absoluut niet in mag. En hij bovendien helemaal niet om vla had gevraagd! Na het uiten van zijn boosheid, smikkelt zijn alter-ego de vla met hagelslag snel op. En vraagt om meer.

#7 De trotse-vragende-samenspelende-knuffelkont

Gelukkig zijn er ook genoeg ‘vermommingen’ waardoor je je peuter wel zou willen opeten. Een knuffel of grote glimlach als hij je ziet, het troosten van een kindje dat ‘drietig’ is en zo leergierig dat hij alles wil weten.

Uiteindelijk is het leuke en het minder leuke gedrag ergens goed voor. Met al deze soorten probeert hij namelijk stap voor stap de wereld en zichzelf daarin beter te begrijpen. En dat is nogal wat!

Ik ben wel benieuwd: welk soort peuter heb jij thuis (gehad)? Laat het weten op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Peuter

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..