Weet jij wat dit is? Er zijn moeders die het niet weten…

Ik was eigenlijk van plan om over iets heel anders te schrijven, totdat ik gisteren het volgende bericht op de lokale moms facebook site las:  “What was the first foods you gave your 6 month old? I am hearing avocado, but I can’t find just avocados in a jar. Did you all just blend up a fresh one? I looked at Target, grocery stores and Amazon… no one sells avocado puréed on its own. “

In eerste instantie moest ik lachen. Hoe makkelijk is het om een avocado te pureren? Net zo makkelijk als een banaan. Maar dit voorbeeld geeft ook aan hoe triest het met de kennis van voedsel in het algemeen gesteld is hier in de VS.

Kennis van voedsel

De VS is het land van het gemak. Daarom is deze moeder, denk ik, op zoek naar een potje met gepureerde avocado. Misschien weet ze echt niet hoe het moet. Een avocado of banaan prakken. Afgelopen vrijdag was ik hier op de farmers markt. Groente van het land, zo in uw mand. Nadat je hebt betaald, uiteraard. Ik kocht er wat bietjes. Komt er een mevrouw naar me toe, ik schat haar in de 50 met de vraag wat ik net had gekocht. Niet erg, wel frappant.

Bettie verbaast zich over de kennis van voedsel door moeders. Dat je een pastinaak of rambutan niet kent. Soi! Maar een simpele prei?

En hoe vaak ik aan de cassière moet zeggen dat dat een prei is die daar op de band ligt. Een prei! Als ik nou met pastinaak of rambutan aan kom zetten, dan snap ik die vraag. Maar een prei?
Ik denk dat ze in dit land zo gewend zijn aan processed food dat ze niet meer weten hoe het er in zijn originele vorm uitziet. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de pop tarts. Ik denk niet dat je het eten kunt noemen. Het is een soort karton gevuld met aardbeien jam. Ik geloof dat je het in het broodrooster moet doen. En dan kan je ermee ontbijten, lunchen, snacken of alledrie. Ik ben bang dat het nergens naar smaakt. Maar ze gaan hier als hete broodjes. Wat het dus eigenlijk niet zijn.

Alles is zoet

Het eten smaakt hier ook anders. M&M’s en ook de milkshakes bij McDonald’s smaken veel zoeter dan in Nederland. Een paar jaar geleden had een vriendin van mij haar 4 jarige neefje hier op bezoek. Hij is dol op snoepen. Welke 4 jarige niet? Maar hier vond hij de snoepjes en ijsjes té zoet! Dat is toch eigenlijk erg?

Natuurlijk zijn er hier ook genoeg bewegingen te vinden tegen al dat bewerkte voedsel. Mensen die zeggen dat er meer groente en fruit moet worden gegeten. Dat suiker van de duivel is en quinoa uit de hemel komt. Maar als je al niet weet hoe het eruit ziet, hoe weet je dan wat ermee te doen?

(c) Can Stock Photo / nito

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Bettie Heijbroek is in 2012 vanuit Australië verhuisd naar Lake Forest, een suburb van Chicago. In het dagelijks leven zorgt ze voor Tom (10), Maud (8) en Fien (6) en beschrijft voor Moodkids het wel en wee van een Nederlands gezin in de VS.