By 7 juli 2017 Read More →

Tips om insmeren van kinderen leuker te maken

kinderen beschermen tegen de zon en goed insmeren is absoluut noodzakelijke. Lees de tips van dermatologen om insmeren met zonnenbrand leuker t e maken voor kinderen

Pfff, het is een moment waar ik soms best tegenop kan zien: het insmeren van kinderen op het strand. Ze hebben er nooit zin in. Logisch ook want ze staan niet graag stil, houden niet van plakkerigheid (al helemaal niet in combinatie met zand) en ze willen eigenlijk maar één ding… spelen natuurlijk.

Maar sinds ik bestuurslid ben bij Stichting Melanoom weet ik dat het moet. Echt! Het is even door de zure appel heen bijten en daarna kunnen de kinderen weer ‘los’. Op dit gegeven heeft de stichting dit jaar ook haar campagnefilmpje gebaseerd. En die wil ik graag met jullie delen…

In het filmpje zie je de struggles van de ouders, maar je ziet ook waarom zonbescherming zo belangrijk is. De celdeling bij kinderen en jongeren gaat namelijk veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Dus bescherming is echt noodzakelijk! En daarna… kunnen ze optimaal buiten spelen en is het tijd voor Fun in the Sun! 🙂

Tips voor insmeren van kinderen

Samen met dermatologen die ook jonge kinderen hebben, zette de stichting wat tips op een rij:

 • Zet de zonnebrand naast de tandpasta. Insmeren wordt zo een ochtendritueel.
 • Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. Bovendien laat reguliere kleding UV-straling gewoon door. Een wit T-shirt heeft bijvoorbeeld een beschermingsfactor 10.
 • Betrek je kinderen bij het insmeren en maak er een spelletje van.
  • Doe bijvoorbeeld zonnebrand op je eigen arm en laat je kind het uitsmeren, dat vinden kinderen leuk om te doen.
  • Of doe zonnebrand op je neus, dat vinden ze grappig en dan willen ze het zelf ook.
  • Laat je kind met de dop spelen ter afleiding.
 • Vergeet de verborgen plekken niet, zoals de hals en de oren. En houd rekening met korte haren; smeer bij heel kort haar ook de schedel in.
 • Maak een picknickmand klaar vol lekkers en ga in de heetste uren picknicken in de schaduw.
 • Realiseer je dat UV-werende pakjes echt géén zon doorlaten. Zodra het pakje uit is, zijn die plekken dus gevoeliger voor verbranding dan de huid die al in aanraking is geweest met de zon.
 • Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is.

De bottomline is: geniet van de zon, maar zon verstandig. Zorg dat je niet verbrandt.

Heb jij nog een handige tip voor het insmeren van kinderen? Deel hem met ons op Facebook, zodat andere moeders daar ook profijt van hebben.

Het met zonnebrand insmeren van kinderen blijft een struggle. Ze hebben er nooit zin in. Een goede bescherming is echter wel belangrijk. Dit zijn onze tips!

Win een Fun in the Sun pakket

Heb jij ook een leuke foto van jouw kind die wordt ingesmeerd? Plaats ‘m op Instagram of Facebook met de hashtag #funinthesun #moodkids en maak kans op een prijzenpakket met zonnebrand van drs Leenarts, een UV-pakje van UV-Fashions en het boek ‘Dikkie Dik en de smeerpoes’. Vergeet niet dat je foto openbaar moet zijn. Anders kunnen we je foto niet zien.

Voor meer tips en informatie over zonbescherming: www.stichtingmelanoom.nl

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Stichting Melanoom.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Eva woont met haar twee kindjes en grote liefde in een bovenhuis in de Watergraafsmeer (Amsterdam). Lees meer..