By 23 april 2017 Read More →

Verschil mag er zijn! Over open minded opvoeden

“Mama, ik vind die mevrouw echt saai”. Ik vraag waarom. “Omdat ze bruin is”. En de halve bus hoorde het!

Toch ging ik op een normaal volume het gesprek met mijn dochter aan. Zonder me te schamen, want ik denk dat het juist goed is om het hierover te hebben met een kind. Want zij moet nog leren dat verschillen juist mooi zijn!

Aan de ene kant groeien onze kinderen op in een wereld waarin alles kan en niets gek is. Zoals vrijgezelle vrouwen die met zichzelf trouwen en in de toekomst zelfs met een robot. En toch kunnen mannen nog steeds niet altijd hand in hand op straat lopen. Hoe leer ik mijn dochter tolerant worden? Dat er zoveel verschillende mensen zijn met andere ideeën, andere gewoontes en dus ook een ander uiterlijk.

Verschil mag er zijn

Verschillen in uiterlijk vindt mijn dochter nog lastig zoals ik al zei ?. Verschillen in ideeën juist niet. Ze doet juist liever iets anders dan wat de anderen doen. Als Spiderman met elfenvleugels naar school en met kort broek naar buiten in de winter. En kan ook echt verbaasd zijn als anderen dit raar vinden. Zo was ze kort verliefd op een meisje. Een jongen op school had gezegd dat een meisje met een meisje niet kan.  “Maar het kan wél, mama!” Mooi, zo komen we er wel….

Suzanne wil haar kids graag laten opgroeien met open mind. Want verschil mag er zijn! Dat gaat best goed. Totdat je kind je ineens een spiegel voorhoudt.

foto: Pim Geerts

Hoe mooi is het om haar op te voeden met een open mind waarin ze iedereen accepteert en ze niemand zal uitlachen om wie hij is of hoe hij eruit ziet? Op dit moment denk ik dat het toch wel aardig lukt. En moet ik degene zijn met de open mind. Ze kwam thuis met de mededeling: “Ik geloof in Allah”. En de dag erna wilde ze zelfs een hoofddoek op naar school.. En ben ik het die moet denken ‘ok, moet kunnen?!’.

Hoe leer jij je kind tolerant te zijn naar anderen? Laat het ons weten op Facebook.

 

> Lees ook: In de rij bij de supermarkt: over onbevangenheid en vooroordelen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..