By 17 april 2017 Read More →

Kijktip: Het Klokhuis over onderduiken

In de aanloop naar 4 en 5 mei wordt er op televisie weer regelmatig aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Ik merk aan Job dat hij ieder jaar meer geïnteresseerd raakt in het onderwerp. 

We vinden dat thuis belangrijk, omdat wij van mening zijn dat we de Tweede Wereldoorlog niet mogen vergeten. Maar we vinden het als ouders soms ook lastig. Hij stelt met zijn 8,5 jaar al best diepgaande vragen. Wat vertel je als ouders wel en wat (nog) niet. Tegelijkertijd gebeurt er zoveel in de wereld dat kinderen meer mee krijgen dan wij soms denken. Prachtig dus dat ook Het Klokhuis (voor 9 tot 12 jarigen) aandacht schenkt aan het onderwerp en wel a.s. dinsdag 18 april

Het Klokhuis over Onderduiken

Op dinsdag 18 april besteedt Het Klokhuis in een speciale aflevering aandacht aan onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Elke oorlog zorgt ervoor dat mensen op de vlucht slaan en zich moeten schuilhouden. Mieke (74), Pieter (90) en Harry (79) zaten ondergedoken in de Tweede Wereldoorlog. In Het Klokhuis vertellen zij aan Nienke hun verhaal. Zodat we niet vergeten.
Honderdduizenden mensen doken tijdens de Tweede Wereldoorlog onder omdat ze vervolgd werden door de Duitsers. Joden, Sinti en Roma om wie ze zijn. Jonge mannen die niet in Duitsland willen werken en mensen die in het verzet zitten om wat ze doen.

3 verhalen over onderduiken

# Mieke duikt onder omdat ze Joods is.
Haar vader is gearresteerd voor verzetsactiviteiten en vanwege zijn Joodse achtergrond. Samen met haar moeder, oma, kleine broertje en pleegzus duikt Mieke onder in een blokhut in het bos, zonder water, gas en elektriciteit. Bij gevaar moeten ze naar een goed verscholen hol onder de grond. Soms zit de familie daar een paar uur, maar soms ook een paar dagen. Mieke: ‘Onderduiken is veel meer dan verstoppen. Je mag er niet bij horen, met niemand omgaan, niet je eigen naam hebben. Het is onveiligheid, gevaar, geen Jood mogen zijn, eigenlijk er helemaal niet mogen zijn. Dat is voor mij onderduiken.’
# Pieter duikt onder om niet in Duitsland te hoeven werken.
Hij is 17 jaar oud als hij in een machinefabriek werkt en de Duitsers daar een razzia houden. Ze vallen de fabriek binnen en pakken alle mannen op. Pieter kan ontsnappen. Hij moet onderduiken om niet in Duitsland te hoeven werken.  Pieter: ‘Mensen die onderduikers hielpen, hebben een ongelofelijk groot risico genomen, daar moet je respect voor hebben, het zijn onze helden.’
# Harry duikt onder omdat zijn vader in het verzet zit.
Zijn vader kan nog maar net ontsnappen aan een razzia. Harry en zijn moeder duiken onder in Friesland, zonder te weten wat het lot van vader is. Harry: ‘Het was een rottige, mooie tijd. Ik heb er een heel dubbel gevoel over.’
Job kijkt al regelmatig met ons naar Het Klokhuis en deze aflevering gaan we zeker ook samen met hem kijken.

Het Klokhuis over Onderduiken 

Uitzending dinsdag 18 april, 18.23 uur bij NPO Zapp op 3 of kijk hier later via de website.     

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Digi, Trend

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.