By 23 maart 2017 Read More →

Mijn kinderen kregen flesvoeding! #sorrynotsorry

Roelina koos door sociale druk pas bij haar derde kindje bewust voor flesvoeding. Alle goede adviezen ten spijt. En ze heeft er echt geen spijt van. Ze legt uit waarom ze deze keuze maakte. Lees je mee?

Ik had mijn kind nog niet op de wereld gezet of het begon al. ‘Ik ging toch wel borstvoeding geven. Dat was echt het beste voor mijn kind.’ Ik koos voor flesvoeding en ik voelde mij op slag een ontaarde moeder.

Naast de antispenenmaffia ontkom je als kersverse moeder ook niet aan de borstvoedingsmaffia. Je bent een slechte moeder als je het niet op zijn minst probeert. Als het allemaal gaat zoals moeder natuur dat in gedachten heeft, is het vast prachtig. Maar de praktijk wijst vaak anders uit. Daarom vandaag een pleidooi voor flesvoeding.

Vanaf dag één van mijn eerste zwangerschap wist ik: borstvoeden is niks voor mij. “Ik ben geen koe.” Aan mijn melkproductie lag het niet. Het spoot eruit, een melkopschuimer is er niks bij. Toch maakte ik (uiteindelijk) de overstap naar flesvoeding.

Ik zette mijn principes opzij

Het zit namelijk zo: onze dochter overleed twee weken na haar geboorte. Ze belandde op een Intensive Care Unit waar we machteloos toekeken hoe zij vocht voor haar leven. Zo dat is eruit. Ik zette mijn ‘ik ben toch geen koe’-principes opzij en gaf onze dochter afgekolfde melk (via een sonde). Het was het enige wat ik voor haar kon doen.

Een jaar later werd ik opnieuw moeder, van een blakend gezonde zoon. “Je weet dat moedermelk het beste is?” De borstvoedingsmaffia maakte overuren. Als labiele moeder die recent een kindje verloren had, was ik daar niet tegen opgewassen. Ik koos voor borstvoeding.

Ik zag niet wat mijn kind dronk en dat maakte mij bang. Mijn stresslevel bereikte een hoogte waar zelfs een bergbeklimmer benauwd van wordt. Niet zo gek, als je bedenkt wat we hadden meegemaakt. Ik ging kolven en kolfde letterlijk tot ik een ons woog. Mijn roze wolk veranderde in een melkkleurige mist. Ik had mij nog nooit zo ‘koe’ gevoeld.

Bij onze tweede zoon besloot ik, dit moet anders. Ik wilde genieten van wat de mooiste tijd uit mijn leven zou moeten zijn. Ondanks alle maatschappelijke druk, koos ik dit keer bewust. Kind 2 kreeg geen borstvoeding ,maar flesvoeding. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.

Ik koos voor flesvoeding

Als je alle horrorverhalen mag geloven, blijf je verre van kunstvoeding. Het zou niet alle benodigde stoffen bevatten. Kinderen groot gebracht met de fles zijn vaker ziek. Ze krijgen er bovendien nog kramp van ook.

# In de rij voor Nederlandse flesvoeding

Ik maak meteen even korte metten met de eerste stelregel. Nederlandse flesvoeding is gewoon hartstikke goed, punt! Uitgebalanceerd als de pest en voorzien van alle noodzakelijke stoffen. Ze staan er zelfs vanuit China voor in de rij.

# Amper ziek

Misschien is het toeval, maar kind 2, ons flesvoedingskindje, is amper ziek. In tegenstelling tot zijn grote broer, die voor het bereiken van zijn eerste verjaardag de wachtkamer van de huisarts vaker heeft gezien dan ik in heel mijn leven.

# Geen kramp

Bij tijd en wijlen schreeuwde kind 1 letterlijk de buurt bij elkaar. Krampen deden het maandelijkse luchtalarm klinken als een kattenbelletje. Kind 2 weet tot op de dag van vandaag niet wat kramp is. Geen krampje, euh vuiltje, aan de lucht dus.

# Borstvoeding gaat niet altijd over rozen

Borstvoeding gaat niet altijd over rozen. Naast geestelijke gesteldheid zijn er ook moeders die vanwege medische redenen geen borstvoeding kunnen geven. Er zijn kinderen die niet kunnen drinken aan de borst. En wat dacht je van onder- of overproductie, ook dat bestaat. Bovendien kan borstvoeding pijn doen. Wel eens met een borstontsteking een kind gevoed?

# Flesvoeding is handig

Nog een leuke bijkomstigheid, flesvoeding is handig. Na maanden van slecht slapen omdat je om de vijf minuten moet plassen als een rund of je vergaat van de kramp. Na een urenlange bevalling, waar menig vrouw tot haar oksels uitscheurt. Hoe fijn is het dan dat ook de papa des huizes een flesje kan geven? Zo kan mama ook eens rusten.

Happy mommy is happy baby

Om wat voor reden een moeder ook besluit kunstvoeding te geven, geldt: een happy mommy is een happy baby. En volgens mij is dat waar het allemaal écht om draait. Oordeel daarom NOOIT over een moeder die voor flesvoeding kiest. Je weet niet welk verhaal er achter schuil gaat. Ik pleit hier dus niet dat borstvoeding slecht is, integendeel. Maar wanneer je voor kunstvoeding kiest, ben je GEEN slechte moeder!


(c) Can Stock Photo / Subbotina

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.