Nu even niet! Straks! Hoe vaak zeg jij dat tegen je kind?

Hoe vaak zeg je straks of nu even niet tegen jouw kind? We zijn als ouders druk en laten onze kinderen daardoor regelmatig wachten. Geniet van het moment nu. Dit prentenboek laat je dit weer even zien en geeft je een mindful rust-moment met je kind.

Heb je wel eens dat je op een totaal andere golflengte zit als je kind? Dat hij met dennenappeltjes aan het spelen is. En jij ondertussen (enigszins gestrest) een boodschappenlijstje maakt, appjes verstuurd en op zoek bent naar de verdwenen sleutels?

Zeg je dan ‘Nu even niet!’ of ‘straks’ als je kind je wil wijzen op de zaadjes in de dennenappels? Of laat je de boel de boel en ga je mee in het verhaal van je kind?

Onduidelijk

Hoe vaak zeg je  eigenlijk ‘nu even niet’ per dag tegen je kind? En wat bedoel je dan? Ik heb het nu te druk met mijn dingen en heb geen tijd voor jou? Ik ben te gestresst om aandacht te hebben voor de kleine dingen? Of beloof je je kind dat je straks wel met aandacht zal kijken en luisteren? Maar wanneer is straks? Hoe lang duurt even?

Kinderen horen de hele dag uitspraken als : Wacht even. Ik ben even aan het praten. Ik ben zo klaar. Straks kom ik naar boven om je een nachtkus te geven.

Stel dat je baas tegen je zegt: ‘We hebben straks een belangrijke vergadering’. Hoe zou jij dat vinden? Zit je dan de hele dag paraat? Dan wil je toch weten hoe laat precies en waar? Dat geldt voor kinderen natuurlijk ook. Die willen weten waar ze aan toe zijn en gaan anders zeuren. Niet zo gek toch?

Aandachtig en mindful

Dus doe dingen met aandacht, scheep je kinderen niet af met een vage uitspraak of belofte. Maak het specifiek. Probeer aandacht te geven aan het kleine, het onverwachte, aan de dingen die je kind op dat moment bezig houden. Een baby kan uren naar een boomblaadje staren, een kleuter volgt een veertje dat door de lucht zweeft. Probeer eens samen met je kind de rust te nemen om aandacht aan die bijzondere, gewone dingen te besteden.

Ik gaf al eens een paar mindfulnessoefeningen. Die kunnen goed helpen om rust te nemen en met aandacht naar het hier en nu te gaan.

Nu even niet. Over liefde voor kleine dingen.

Een andere tip die ik graag met jullie wil delen is het prachtige boek  Nu even niet. Over liefde voor kleine dingengeschreven en getekend door Martine Verstraete. Dit boek kan je ook helpen om aandachtig en mindful te zijn. Het boek is heel mooi en poëtisch geïllustreerd. Elke bladzijde is echt een kunstwerkje. Je kan samen met je kind uren kijken naar wat er allemaal op staat.

Het verhaal gaat over het jongetje Oscar dat een bijzonder kind is in zijn gezin. Oscar heeft aandacht voor de kleinste dingen om hem heen, terwijl zijn ouders het druk hebben met allemaal ballen tegelijk in de lucht te houden en zijn zusjes zich afsluiten met een boek en een koptelefoon op. Als hij iemand wil wijzen op een dwarrelend veertje dan krijgt hij steeds ‘nu even niet’ te horen.

Oscar ziet plantjes, beestjes, bijzondere steentjes, veertjes, zaden en maakt daar een prachtige verzameling van. Op de uitklapbladzijden heeft Martine dat met heel veel aandacht en humor getekend. Het staat vol met een verzameling potten en potjes met van alles erin. Erg mooi getekend met prachtige kleuren die heel smaakvol in elkaar overgaan.

Uiteindelijk krijgt hij het hele gezin zover dat ze ontdekken dat aandacht geven aan één ding tegelijk heel fijn is en dat je daar voluit van kan genieten. Dat doen ze met volle overgave tot er een kind roept dat het wil eten. Maar dan zijn de ouders zo heerlijk in de weer met aandacht voor kleine dingen, dat ze alleen nog maar kunnen zeggen ‘Nu even niet’.

Focus op het hier en nu

Ik vind het boek een lust voor het oog en word er steeds weer naar toegetrokken. Een fantastisch boek om voor te lezen en om samen met je kind in te bladeren. Het dwingt je om je te concentreren op wat je ziet, op het hier en nu. Om even helemaal te vergeten dat er nog een stapel was ligt dat gevouwen moet worden of een afwas die opgeruimd moet worden. Je wordt er rustig van en het maakt dat je kind na een drukke dag zich helemaal kan ontspannen. Geniet ervan en laat je meevoeren.

Bestellen

Nu even niet. Over liefde voor kleine dingenMartine Verstraete, uitgeverij Pica, 14,95 euro

Hoe vaak zeg je straks of nu even niet tegen jouw kind? We zijn als ouders druk en laten onze kinderen daardoor regelmatig wachten. Geniet van het moment nu. Dit prentenboek laat je dit weer even zien en geeft je een mindful rust-moment met je kind.

Winactie Nu even niet

Van uitgeverij Pica mag MoodKids het boek weggeven. De winnaar heeft persoonlijk bericht gehad van ons.

Dit boek is ons toegestuurd voor een review.

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.