By 9 maart 2017 Read More →

Mijn kinderen hebben allebei een speen! #sorrynotsorry

Ik ben een spenenmoeder, in hart en nieren. Mijn kroost loopt rond met een speen in hun mond. Ik schaam me er niet voor. Wij kozen daar bewust voor en ik vertel je waarom.
Mijn kinderen lopen rond met een speen in hun mond. Ik schaam me er niet voor. Wij kozen daar bewust voor en ik vertel je waarom.

Ik beken meteen maar schuld. Ik ben een spenenmoeder, in hart en nieren. Mijn kroost loopt rond met een speen in hun mond. Ik schaam me er niet voor. Wij kozen daar bewust voor en ik zal vertellen waarom.

Wanneer je moeder wordt, krijg je ineens te maken met de babymaffia. Of ze nu professional zijn of niet, zij vinden het blijkbaar nodig jou te moeten vertellen wat het beste is voor jouw kind. Wanneer je nét moeder bent geworden en de hormonen door je lijf gieren, is het soms lastig dit te negeren. Nou mama, ik kan je vertellen: die babymaffia heeft het niet altijd bij het rechte eind. Daarom vandaag mijn pleidooi voor de fopspeen.

Pleidooi voor de speen

1. Een fopspeen, wel of geen goed idee

Hoewel in de kraamweek er nogal op werd gehamerd dat een speen ECHT geen goed idee is, hadden wij hem stiekem al op de plank liggen. Bij kind 1 hebben we netjes gewacht tot onze kraamhulp haar hielen lichtte, overigens een hele lieve laat daarover geen misverstand bestaan. Maar bij kind 2 namen we die moeite niet eens meer. Want een speen is nou eenmaal reuze handig, vinden wij.

Antispenenmaffia, een speen is uit den boze

Als je de antispenenmaffia mag geloven is een speen uit den boze! Van spenen krijgen kinderen een slecht gebit. Bovendien krijgen kinderen die vroeger een speen hebben gehad op latere leeftijd moeite met praten. Geef je borstvoeding? Laat een speen dan helemaal maar uit je hoofd, want na een speen wil je kindje geen borst meer pakken. Ik ga hier niet vertellen dat iedereen het mis heeft, maar mijn ervaring is echt anders…

# Spraakwaterval

Speen of niet, het heeft op de spraakwaterval van onze peuter geen enkele invloed gehad. Mag ik even pochen? Hij is pas twee en kletst je de oren van je kop. Hij gebruikt zelfs woorden die amper in mijn vocabulaire voorkomen.

# Borst, fles of fopspeen

Geldt ook voor borstvoeding. Van tepel(hoedjes) tot aan antikrampjesspenen, ik combineerde zo’n beetje alles wat er op de markt te krijgen is. Borst, fles, of fopspeen, mijn oogappels maakte het geen barst uit.

Roelina bekent meteen maar schuld. Haar kids hebben een speen. Er zijn legio redenen om het niet doen, maar Roelina ziet vooral voordelen. #sorrynotsorry

# Stralend witte, kaarsrechte tanden

En met dat gebit zit het ook wel goed. Slapeloze nachten en billen zo rood als volrijpe tomaten hebben een hele rij stralend witte, kaarsrechte tanden tot gevolg gehad. Mét fopspeen wel te verstaan!

# Een fopspeen kalmeert, handig!

Wij kozen dus bewust voor een speen. Want een speen kalmeert en dat is gewoon ontzettend handig. PUNT! Wel eens in een lange rij voor de kassa met een blèrend kind gestaan? Wat is het dan fijn dat je zo’n ding uit je tas kunt vissen… STIL!

# Een fopspeen helpt bij inslapen

Bovendien helpt een speen bij het inslapen. Hier gaat het spreekwoordelijke licht meteen uit na ontvangst van de speen. Nadeel is wel dat je in de eerste tijd af en aan naar de babykamer loopt om zoekgeraakte spenen terug te vinden. Maar de aankoop van een glow in the dark fopspeen loste dit vrij snel op.

# Wetenschappelijk gezien is die speen zo slecht nog niet

Een fopspeen zou wetenschappelijk gezien trouwens nog meer voordelen hebben. Zo wordt er beweerd dat kinderen met een speen rustiger slapen, minder draaien en de kans op wiegendood hierdoor verkleint. Ik ben geen wetenschapper, dus ik ga dit artikel ook niet op die manier onderbouwen. Maar het zet de fopspeen wel in een minder kwaad daglicht.

JIJ bepaalt wat het beste is voor JOUW kind

Ik ben dus een spenenmoeder, vol overtuiging. In de ogen van de antispenenmaffia waarschijnlijk een ontaarde moeder, maar dat maakt mij geen biet uit. Mijn kinderen zijn blij met hun fopspeen en dan ben ik dat ook. Ik ga hier geen pleidooi houden voor wat het beste is voor jouw kind, dat bepaal jij. En niemand anders. Ik niet… en de antispenenmaffia al helemaal niet.

(c) Can Stock Photo / ia_64

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.