Complimenten geven met het complimentenspel

Toen ik leiding gaf aan het Kinderkookkafé kreeg ik eens de opmerking dat ik de medewerkers nooit complimenten gaf. Ik zei toen dat ik dacht dat ze wel wisten hoe ik hen waardeerde. Maar toen ik erover na ging denken, vond ik dat toch opeens niet meer zo logisch.

Je kan dat natuurlijk met gezichtsuitdrukkingen en aandacht voor vragen en problemen laten zien, maar een echt welgemeend compliment is toch wat anders. Ook thuis (aan man en kinderen) gaf ik niet zo snel een compliment realiseerde me! Door er op te gaan letten merkte ik dat mensen er echt blij van werden als ik ze een compliment gaf.

Ik schreef al eens over de complimentenboom waarin je wekelijks een compliment kan hangen voor je gezinsleden. Maar nu heb ik een leuk spel gekregen dat je in je gezin en op je werk (school, instelling of praktijk) heel goed kan gebruiken.

Het complimentenspel

Het is een heel mooi doosje met 80 prachtige kaartjes met complimenten. Waarom is het fijn om elkaar complimenten geven? Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Complimenten versterken het zelfvertrouwen en beïnvloeden gedrag. Door kinderen complimenten te geven, voelen ze zich gezien, erkend en gewaardeerd.

Het complimentenspel leert onder meer:

  • om trots te zijn op jezelf. Om je eigen unieke kracht en mogelijkheden te ontdekken.
  • meer zelfvertrouwen te krijgen en zelfbeeld te versterken.
  • om op een positieve manier naar anderen te kijken en de aandacht te vestigen op positieve dingen.
  • bij te dragen aan een positief leer-, groeps- en leefklimaat.
  • om anderen complimenten te geven en je in anderen te verplaatsen.

Waarop moet je letten bij het geven van goede complimenten?

  • Richt je op de weg ergens naartoe, het oefenen. Meer op de inzet en minder op het resultaat. Dus niet:’wat goed dat je een acht hebt’, maar ‘ik zie dat je heel hard hebt gewerkt en een acht hebt gehaald! Daar ben ik echt blij om’.
  • Zorg dat het compliment speciaal voor die ene persoon is. Geef ook aan waarom het voor jou belangrijk is dat die ander dat doet. ‘Wat fijn dat je de keuken hebt opgeruimd, nu kan ik even lekker met m’n benen omhoog na een drukke dag’.
  • Laat het compliment uit je hart komen en welgemeend klinken.

Spelen in de praktijk

Ik speel het spel in mijn praktijk in de intake. Ik vraag bijvoorbeeld aan de ouder(s) of ze kaartjes met een complimenten willen kiezen voor hun kind. Bij sommige complimenten laat ik hen die toelichten, andere niet. Je kan de kaartjes ook gebruiken om kwaliteiten van het kind te ontdekken. Dus als een ouder zegt: ‘Ik vind je enthousiast’ kan je vragen of enthousiast een kwaliteit is van het kind. Als een ouder als compliment geeft ‘Ik vind dat jij goed luistert naar de tips die je krijgt’ kan je erop doorgaan en zeggen dat je dat fijn vindt. Dat is in de coaching ook handig.

Op school kan je het met een hele klas spelen: kinderen om de beurt een compliment voor een ander laten kiezen (let er dan wel op dat alle kinderen een compliment geven, maar er ook een krijgen!). Thuis kan je elke avond een kaartje op het kussen van je huisgenoten leggen en vragen of ze dat ook bij jou willen doen.

En zo zijn er nog een heleboel meer spelvormen. Succes en veel plezier!

Bestel hier:

Het complimentenspel – Manon Ende en Daphne Hoogendoorn – 16,95 euro

Wil jij een complimentenspel winnen?

 

Gefeliciteerd, Kezia Haar uit Zwolle

We hebben je gegevens doorgegeven aan de dames van het Complimentenspel. Manon en Daphne sturen het spel naar je op. Veel plezier ermee!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.