By 19 februari 2017 Read More →

Naakt! Dat vinden sommige volwassenen heel eng…

Of wij ons wel even in een hokje willen omkleden. Nee, dat willen we liever niet, want het is benauwd warm en we zijn al te laat. Zwemles, maandagmiddag.

Mijn meiden en ik zijn vaak ietwat laat, dus ik neem ze mee naar de gezamenlijke kleedruimte. Ik zet ze snel op het bankje. Roetsj roetsj, kleren uit, hup badpak aan en gaan. Na een paar weken zat deze routine er lekker in. Totdat ik werd aangesproken door de dame die ons bij binnenkomst altijd zo vrolijk begroet. Ze wenkte me en fluisterde op geheimzinnige toon of ik mijn dochters alsjeblieft in een hokje wilde omkleden. Er waren wat vaders die aanstoot hadden genomen aan het feit dat ik in de gezamenlijke kleedkamer mijn kinderen in het openbaar omkleedde.

Let wel, we staan dus wel in een kleedkamer. Alleen niet in de daarvoor bestemde hokjes. Ik glimlachte vriendelijk naar de dame achter de balie. Ondertussen dacht ik: welke vader neemt aanstoot aan het feit dat twee meisjes van 5 en 3 jaar oud 10 seconden in hun blootje staan? Maar ’s lands wijs ’s lands eer, vijf minuten eerder vertrekken doet ook niemand kwaad. Mijn meiden vinden het in ieder geval reuze gezellig in het kleedhokje.

Onze tweede zomer hier werden we aangesproken door een mevrouw op het strand. Zij vond onze dochters inappropiately dressed. Ze hadden alleen een handdoek om, omdat ze net waren gedoucht. Opwaaiende zomerhanddoeken is kennelijk ook al inappropriate. We hebben maar eens vriendelijk geglimlacht.

Naakt is al snel inappropriate in de Verenigde Staten. Moeder Bettie kan als nuchtere Nederlandse maar moeilijk wennen aan het preutse gedrag.

We glimlachen hier wat af. Vriendelijk. Dat dan weer wel.

Preuts

Preuts? Tsja dat zijn ze hier behoorlijk. Onze Tom is 8 en zegt af en toe dat ik de kamer uit moet omdat hij niet wil dat ik zijn privates zie. Ik. Zijn bloedeigen moeder. Mijn dochter van 6 vroeg of ze een legging onder haar zomerjurk aan mocht. Want anders waren er misschien kindjes in haar klas die haar onderbroek konden zien. Het was een hartstikke leuke onderbroek trouwens. Niks mis mee. Maar de legging moest en zou aan.

Omdat Maud, diezelfde dochter, zich een keer had opgesloten in de wc, moesten wij het slot openbreken. Het slot werkt nu dus niet meer op de wc beneden. Als Kevin, een vriendje van Tom, hier komt spelen gaat hij nooit naar deze wc. Ook al zeg ik tegen hem dat we weten dat hij op de wc zit en we écht niet binnen zullen komen. Hij gaat altijd naar boven. He needs his privacy. Tuurlijk. Snap ik. Gelukkig hebben we boven nog 4(!) badkamers met deuren die allemaal ferm gesloten kunnen worden.

Naakt is eng

Naaktheid, ze vinden het maar eng hier. Grappig, zo sprak ik afgelopen zomer met een Amerikaanse vrouw die vanuit Houston naar Nederland is verhuisd met haar gezin. Toen ik haar vroeg, wat haar opviel in Nederland, antwoordde zij: het feit dat veel mensen hier op het strand in het openbaar hun kinderen omkleden en de hoeveelheid naakt op de Nederlandse televisie.

Ze glimlachte er wel vriendelijk bij.

(c) Can Stock Photo / AnneMS

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Bettie Heijbroek is in 2012 vanuit Australië verhuisd naar Lake Forest, een suburb van Chicago. In het dagelijks leven zorgt ze voor Tom (10), Maud (8) en Fien (6) en beschrijft voor Moodkids het wel en wee van een Nederlands gezin in de VS.