By 12 februari 2017 Read More →

Laat de verveling maar toeslaan!

De kinderen van nu groeien op in een wereld waar zoveel afleiding (en bakken vol speelgoed) is, dat er altijd wel iets te doen is. Toch lopen mijn kinderen wel eens met hun ziel onder hun arm van verveling. Ze gaan elkaar klieren of vragen om een filmpje op de iPad.

Nu hebben we bij ons in huis geen regel over schermtijd, maar regelmatig zeg ik toch nee. Van verveling komt soms juist een geweldige middag. Met een beetje hulp van mama.

> Lees ook: generatie iPad

Als echte zombies voor een scherm

Vooral aan het eind van een drukke week op vrijdag als ik zelf moe ben, geef ik best snel toe aan een filmpje. Even tot rust komen op de bank denk ik dan. Maar voor je het weet veranderen mijn zoon en dochter in ware zombies: mond open, blik op oneindig, bijna te lui om hun ogen te knipperen of hun neus te op halen. Totdat het filmpje is afgelopen:

  • één van de twee ontwaakt,
  • maakt een snoekduik richting tv,
  • drukt snel het knopje in aan de achterkant,
  • er begint een nieuw nutteloos filmpje,
  • de zombie stand gaat weer aan.

Zelfs mijn ‘dit is echt de laatste hoor’ wordt niet gehoord. Onder luid protest zet ik dan toch de tv uit. En zeg ik ‘kom, we gaan…’ dan kijken ze me aan alsof ik gek ben.

Verveling duurt het langst

Even niet weten wat je moet doen, is goed voor een kind. Het dwingt hem of haar om zelf iets te bedenken en op ontdekkingstocht gaan stimuleert zijn creativiteit. En heb je een ‘saai’ kind: dan komt hij een keer echt tot rust. 🙂 Toch ben ik zelf ook altijd druk. Mijn dochter was deze week ziek en dan kan ik echt balen dat ik niets kan doen. Maar ik kwam er weer eens achter hoe relaxed het eigenlijk is: geen plannen maken, een spelletje spelen als ze wakker was of gewoon weer eens de verf uit de kast pakken. En toen mijn dochter echt weer beter was: een spetterende show met zelfgemaakte microfoons.

Kinderen groeien op met zoveel afleiding dat er altijd wel iets is te doen. Verveling is echt niet slecht voor een kind. Het stimuleert de creativiteit. Foto: Pim Geerts.

Foto: Pim Geerts

Ik wil meer genieten

Met een drukke baan, rennen van school naar bso naar kinderdagverblijf, huishouden, vrienden, verplicht sporten en bloggen, staat mijn hoofd altijd aan en ben ik altijd bezig met straks. Zelfs mijn werk-inbox en mijn iPhone geven standaard de melding ‘Opslag bijna vol’. Dat wil ik mijn kinderen niet meegeven! Zij zijn gebaat bij een rustig thuis zodat we écht samen zijn.

Tips iemand?? Ik doe in ieder geval tussen 18 uur en 20 uur mijn telefoon uit!

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..