By 5 februari 2017 Read More →

Eigen verantwoordelijkheid.. Best lastig in de VS

Wij wonen naast een kerk, wat op zich al een erg geruststellende gedachte is. In deze kerk huist een pre-school, een soort kleuterschool. Daarom heeft de kerk ook een speeltuin.

Mijn kinderen Tom(8), Maud(6) en Fien(4) vroegen afgelopen zomer of ze naar de speeltuin mochten. “Tuurlijk”, zei ik, “maar ik ga niet mee.” Het is letterlijk 100 meter lopen, door onze tuin. Ik vond dat ze dat wel alleen konden. En ik zat in de zon, met een boek. Prioriteiten.

Na 5 minuten kwamen ze bedremmeld terug. Ze mochten niet zonder volwassen toezicht in de speeltuin spelen. Ik snap het wel. Als er iets gebeurt op het terrein van de kerk, is de kerk aansprakelijk. Zo werkt dat hier. Als ik dat zou willen, maar het zou niet in mijn Nederlandse hoofd opkomen, de kerk kunnen suen voor de medische kosten die wij maken als Tom zijn arm had gebroken. Ik heb mijn boek trouwens nog steeds niet uit. 

Eigen verantwoordelijkheid

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen eigen verantwoordelijkheid leren en ik vind dat hier in de VS extreem lastig om ze dat bij brengen. Zelf ergens naartoe gaan, natuurlijk binnen bepaalde grenzen. Ik weet ook dat het nog maar kinderen zijn en mijn jongste nog maar vier jaar is, maar ik vind het lastig.
 
Zo wilde Tom graag op de fiets naar een verjaardag van een vriendje. Het was één rechte weg ernaartoe, met één keer oversteken. Ik fietste met hem mee en zei tegen de moeder: “Tom fietst alleen terug naar huis na het feestje”. Ze keek me aan met ogen als schotels. Tom glunderde van trots. Twee uur later werd Tom keurig afgeleverd in de auto van diezelfde moeder met de fiets achterin de bak. Gelukkig zijn de auto’s hier van een redelijk formaat.
 
Hoe moet ik dat hier doen? Mijn kindjes eigen verantwoordelijkheid meegeven die past bij hun leeftijd, zonder dat het bij de kindertenen wordt afgekapt?
 
En dat boek? Dat heb ik nog steeds niet uit… 
 
Bettie woont met haar gezin in de US. Ze schrijft met een Nederlandse bril over haar belevenissen daar. Deze keer over eigen verantwoordelijkheid.
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Bettie Heijbroek is in 2012 vanuit Australië verhuisd naar Lake Forest, een suburb van Chicago. In het dagelijks leven zorgt ze voor Tom (10), Maud (8) en Fien (6) en beschrijft voor Moodkids het wel en wee van een Nederlands gezin in de VS.