By 4 februari 2017 Read More →

Een onbeduidend plekje wat toch niet zo onbeduidend was…

Tijdens het 12,5 jarig huwelijksfeest van onze ouders mocht ik op 5 jarige leeftijd samen met mijn zus een gedichtje voordragen. Waarbij ik de afsluitende twee zinnen voor mijn rekening nam: “als er iemand rondloopt met pijn, dan zegt men al, dat zal Chantal wel weer zijn”.

Het lijkt in de sterren geschreven, ik heb nou eenmaal vaak “iets”. En nee, ik heb er allesbehalve een trauma van, maar het maakt je wel alerter.

Een onbeduidend plekje

Zo ook 14 jaar geleden. Ik ging naar de huisarts voor een onbeduidend plekje op mijn bovenbeen. Het leek op een moedervlek maar het voelde anders. Een onrustig plekje, beetje jeukerig en met een verdikking in de huid. Volgens de huisarts was er niks aan de hand.

Ik verbrandde nooit, ging sporadisch onder de zonnebank en werd als kind standaard met een litertje zonnebrandmelk ingesmeerd. Petjes op, t-shirtjes aan. Erg fashionable waren we niet, maar onze moeder nam geen risico. Dus niets om je vooraf zorgen over te maken.

Maar mijn onrustige gevoel bleef, dus heb ik een huisarts gezocht in Groningen waar ik toen studeerde. Deze stuurde mij direct door naar het UMCG en het plekje werd verwijderd en op kweek gezet.  Klaar, zo dacht ik en ging weer verder met mijn drukke studentenleventje.

Melanoom

Totdat ik werd gebeld met de uitslag van het op kweek gezette weefsel. Er waren onrustige cellen ontdekt en de moedervlek werd ineens een melanoom. Een tweede ingreep volgde en gelukkig voor mij werden er geen uitzaaiingen ontdekt.

Na jarenlange controles ben ik schoon verklaard. Ik was er op tijd bij geweest, en dat alleen door te luisteren naar mijn eigen onderbuikgevoel. Het is een verkorte versie van mijn eigen verhaal wat ik niet graag deel. Omdat het mij doet herinneren aan een verdrietige periode waar ik heel angstig ben geweest. Waar onbezorgdheid plaats maakte voor bezorgdheid. Op je 23ste….

Wereldkankerdag

Waarom ik het nu dan wel deel? Omdat het vandaag Wereldkankerdag is en ik de meest voorkomende vorm van kanker graag onder de aandacht wil brengen. De melanoom.

Zorg dat je jezelf én je kinderen altijd goed beschermd tegen de zon. Ook als het bewolkt is en de zon niet zichtbaar schijnt. Huidkanker is voor een deel te wijten aan bovenmatige blootstelling aan UV-straling. ‘Zorg er altijd voor dat je niet verbrandt. KWF zet zich in voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. Die zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding tijdens de jeugd verdubbelt de kans op melanoom op latere leeftijd.’ (Bron: nu.nl)

Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen.

Meer tips

Voor meer tips ter bescherming van de zon lees dan dit artikel over feiten en fabels over je kind en zon.

Voor meer informatie over huidkanker: www.huidkanker.nl

 


(c) Can Stock Photo / yarruta

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Vakantie

Auteur:

Chantal is mama van Pepijn (2012) en Sam Jolie (2014) en getrouwd met Peter. Is graag creatief bezig. Grote passies voor interieur & (kinder)mode, maar shopt liever voor anderen dan voor haarzelf.