By 13 januari 2017 Read More →

Net als Anne, gouden boekje met een boodschap

Ik vind de wereld de laatste tijd niet altijd meer even leuk. Je slaat de krant open en leest over aanslagen op de kerstmarkt in Berlijn of in Istanbul, de discussie rondom zwarte piet, de rare uitspraken van Donald Trump en Poetin. Eigenlijk staat er heel veel ellende en negativiteit in. Regelmatig verzucht ik tegen Dennis: ‘In wat voor wereld groeit ons kind op?’.

CODEAFBEELDING

Zoonlief Job (8 jaar) is geabonneerd op Kidsweek. De wekelijkse nieuwskrant voor kinderen waarin veel van deze dingen op hun niveau worden uitgelegd. Maar sommige dingen zijn gewoon niet uit te leggen. Hoe leer je je kind omgaan met deze daden van terreur? Hoe leer je hem omgaan met de verre van respectvolle, bijna agressieve manier waarop mensen met elkaar omgaan? Hoe zorg je ervoor dat je je kind kan wapenen tegen alle negativiteit? En bovenal: hoe houd je je kind blij? Zodat hij de mooie dingen in het leven blijft zien? En blijft dromen?

Net als Anne…

Uggbert en Ingrid Robers (die ook regelmatig illustraties voor MoodKids maakt), speelden met dezelfde gedachtes. Bijna dagelijks fietsten zij langs het Anne Frank Huis in Amsterdam. Anne Frank leefde óók in een wereld waarin de overheersers vergeten waren te lachen en plezier te maken. Waarin zij niet goed meer wisten wat liefde was, waarin boosheid, duisternis en oorlog domineerden. Maar Anne Frank liet de wereld iets na: haar geweldige dagboek. Dat dagboek inspireerde de makers van het nieuwe Gouden Boekje ‘Net als Anne…’.

Als kind heb ik het dagboek van Anne regelmatig gelezen. Toen vooral uit interesse in de Tweede Wereldoorlog. Als volwassene las ik het nogmaals en toen raakte mij vooral haar hoop. Haar positiviteit en haar dromen. Zelfs wanneer je opgesloten zit in het Achterhuis.

Drijfveren van kinderen

In het boek ‘Net als Anne…’ hebben Uggbert en Ingrid kinderen uit de hele wereld opgevoerd met de bij hun cultuur passende, meest opmerkelijke passage uit het dagboek. Welke drijfveer zij hebben. Die zijn vervolgens vertaald in rijmvorm en prachtig geïllustreerd door Ingrid. Alles is geïnspireerd op Annes gedachten en dromen over alle dingen die ze zo graag zou willen doen, maar niet kon. Dit boek gaat over liefde, vrijheid, jezelf zijn en nog meer zaken die ons gelukkig maken.

Samen met Job heb ik het boekje gelezen. Job weet nog niet zoveel over de Tweede Wereldoorlog. In zijn taalboek was recent wel wat langsgekomen, maar zijn kennis is beperkt. Elke middag lazen we de dromen van twee kinderen samen. Sommige dromen zijn klein (een ijsje, een konijn), anderen zijn groter (plek op de wereld voor iedereen, vrolijk en vrij zijn waar je ook bent).

Job constateerde al snel dat veel van de dromen nog lang niet gerealiseerd zijn. En misschien ook wel nooit gerealiseerd worden. Ik vertelde hem dat Anne deze dromen meer dan 70 jaar geleden al had. Hij vroeg wie Anne was. En zo ontspon zich langzaam (op zijn niveau) een gesprek over de Tweede Wereldoorlog en over mensen die andere mensen onterecht de schuld gaven en boos op hen waren. Met een zucht sloot hij ons gesprekje af: ‘Poeh, wát heftig!’. Om twee minuten later te vertellen welke film hij graag in de bioscoop wilde zien. Alles is relatief bij ons kind! 😉
Maar het had hem wel geraakt, zo bleek. De volgende ochtend vertelde hij ons dat hij graag naar het Anne Frank Huis wil. Wij vinden hem daar nog wat te jong voor, dus dat doen we nog even niet. 

De kracht van ‘Net als Anne…’

Toch is dat voor mij direct de kracht van dit Gouden Boekje. Waar de meeste Gouden Boekjes zich richten tot ongeveer 8 jaar kan je dit boek ook perfect gebruiken om met je kind te filosoferen. Om met een groep 7 of 8 te bespreken rond 4 en 5 mei. Maar het is tegelijkertijd ook een lief boekje. Geef jij er als ouder geen diepere lading aan, dan zijn het stuk voor stuk lieve rijmpjes. Die je prima kunt voorlezen aan jongere kinderen. 

Ik vind dit boek een aanrader! Een echt bijzonder boekje in de Gouden Boekjes-reeks.

Bestel hier

Net als Anne… , Uggbert & Ingrid Roberts, Uitgeverij Rubinstein, 7,50 euro

Het boekje is ook in het Engels verschenen met de titel Just like Anne..

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.