By 10 november 2016 Read More →

Wat doe jij met het Sint Maarten snoep?

Dit weekend zullen de straten weer in het bezit zijn van kinderen. En van hun talloze zelfgemaakte, blikkerende lampionnetjes. Ook onze straat is de elfde van de elfde volledig in het bezit van kids. De voordeurbel klinkt onophoudelijk en we worden getrakteerd op talloze Sint Maarten-versjes. En wij trakteren terug. Op snoep, inderdaad.

Ach ja, die traditionele Sint Maarten-liedjes. Liedjes die ik al jaren ken, liedjes die je steevast zelf mee aan het neuriën bent, wanneer ze door de enthousiaste koters met knalrode konen voorgedragen worden. En uiteindelijk moet er natuurlijk een zoete beloning volgen. Want fruit wordt op die momenten doorgaans niet erg gewaardeerd door de jonge zangers en zangeressen.  Ik probeer nog wel een gezonde appel of sinaasappel te slijten. Maar als ze ons Sint Maarten snoep in de gaten krijgen, weten de priemende kindervingertjes zeer nauwkeurig aan te geven waar hun voorkeur écht naar uit gaat.

> Lees ook: een leuke gezonde Sint Maarten traktatie

Herken je dit? Zakken snoep naar binnen en elke dag het gezeur om snoep. Wij hebben 5 leuke tips wat je kunt doen met het Sint Maarten snoep.

Ook Job gaat langs de deuren. Vorig jaar ging hij alleen en haalde een fikse zak snoep op. De mierzoete buit was binnen. Toch is er sinds vorig jaar een onverwachtse traditie bijgekomen. Aan het eind van de mierzoete strooptocht mocht Job, vlak voor het slapen gaan, één snoepje uitkiezen. Zijn reactie verraste me: “Pap, mag ik ook een appel?” Te veel snoep was in zijn optiek niet goed voor het gebit, vulde hij aan. Ik keek hem verbaasd aan en herinnerde me ineens het recente controlebezoekje aan de tandarts dat we een paar dagen eerder hadden gehad. Goh, dat miste zijn uitwerking niet. Dit jaar hebben we op 16 november pas een afspraak. Dat hadden we hier anders moeten doen.

Wat doe jij met het Sint Maarten snoep?

Naast de bovenstaande tandartscontroletip, hebben we nog vier andere tips op een rij gezet hoe je met die zak vol Sint Maarten snoep kan omgaan.

#1 Snoepspel
Laat het kind zelf de hoeveelheid én de snoepjes kiezen. Wees slim en bepaal als ouder de hoeveelheid, maar bedenk er wel een leuk spelletje bij. Eén voor in iedere hand, één per dag, geselecteerd op kleur, snoepkaart waarbij je iedere dag een kruisje mag zetten of een snoepsticker krijgt, you name it.

#2 Stelende snoepfee
Koop het snoep van je kinderen. Veel kids sparen liever voor speelgoed, dan dat ze snoep eten. Of nog beter: introduceer de ‘snoepfee’. Die komt ‘s nachts namelijk bij kinderen langs om hun Sint Maartensnoepjes te stelen. Eén voordeel voor het kind: ze legt wél een nieuw (goedkoop) speelgoedje terug.  Kind blij, jij blij.

#3 Berg het snoep goed uit het zicht op

Deze werkt nog steeds bij ons. We doen de snoep samen in een trommel en de trommel raakt langzaam uit het zicht. De focus ligt al zo snel weer op Sinterklaas, dat de snoepjes van Sint Maarten alweer vergeten waren. Blijkbaar is verzamelen belangrijker dan het snoepen.

#4 Laat je kind zoveel mogelijk snoep eten als ze kunnen
Een beetje controversieel, maar het werkt echt. Laat ze vanavond zo veel eten als ze willen. Misselijkheid en buikpijn, neem het voor lief. Maar weet vervolgens wel dat de kinderen de komende dagen, misschien zelfs weken helemaal klaar zijn met snoep. Zelfs tandartsen kiezen voor deze optie. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid die schadelijk is, het gaat veel meer om de frequentie.

Heb jij ook een leuke tips? Deel hem met ons op Facebook!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.