By 5 november 2016 Read More →

Winnaars en verliezers, maar vooral willen winnen..

“Ik wil wel een spelletje spelen, maar dan moet ik wel winnen”, hoor ik mijn dochter tegen een vriendinnetje zeggen. En ze stopt met spelen als ze toch dreigt te verliezen. Vorige week vlogen de memorystick-kaartjes door de lucht.

Veel kinderen willen winnen met spelletjes. Tja, en zo zit het leven dus niet in elkaar. Hoe kun je daar nou het beste mee omgaan als ouder. Lees onze tips.

Een beetje competitiedrang is niet erg, maar is altijd willen winnen niet wat overdreven? Ik vind van wel.

Kinderen willen winnen

Meedoen is belangrijker dan winnen, zeggen we vaak. Maar wie meent dat echt? Ik denk dat er veel mensen zijn die balen als ze verliezen. Denk bijvoorbeeld aan Dafne Schippers die zilver won op de 200 meter. Ze smeet haar schoenen aan de kant en kon niet genieten van zilver. Nederland werd door deze actie verdeeld in een ‘ze-is-een-slechte-verliezer-kamp’ en een ‘ga-altijd-voor-goud-kamp’. Kinderen zijn volgens mij per definitie slechte verliezers. En willen vooral winnen. Maar hoe zorgen we dat het geen probleem wordt?

winnen-of-verliezen

foto: Pim Geerts

Tip 1 Maak de activiteit zelf leuk

Je kind moet leren inzien dat het leuk is om een spelletje te doen, of je nu wint of verliest. Ik probeer een spelletje ganzenbord gezellig te maken en doe zelf mee of geef iets lekkers erbij. Als je merkt dat je kind echt veel moeite heeft met verliezen, is een sport ook een goed idee. Je kind maakt vriendjes, leert samen voor de winst te gaan, maar ook samen met teleurstelling omgaan uiteraard.

Tip 2 Leg je kind geen druk op

Net als met het geven van complimenten, is het belangrijk dat je niet teveel aandacht schenkt aan het eindresultaat. Ook als je kind wel wint, vind ik. ‘Wat heb je lekker gespeeld!’ in plaats van ‘Goed dat je hebt gewonnen!’. Maar spoor ook aan om door te zetten als het lijkt alsof hij niet meer kan winnen. Mijn dochter zegt dan ineens dat ze geen zin meer heeft.

Tip 3 Laat je kind niet altijd winnen

Mijn dochter wil de spelregels zelf bepalen. En wil bijvoorbeeld met open kaarten kwartetten zodat ze weet wat ze moet vragen. Ze is nog klein. Ik wissel daarom een potje met haar regels af met een potje echte regels zodat ze ook wel eens verliest (alhoewel ze me ook wel eens écht verslaat ?). Je kind moet nu eenmaal leren dat hij niet altijd kan winnen.

Tip 4 Leer je kind omgaan met emoties

Uiteraard mag je kind balen als hij verliest. Deze emoties kun je benoemen en mogen er zijn. Maar als hij onsportief is en gaat schreeuwen, slaan et cetera, mag je daar wel iets van zeggen. En hem even tot 10 laten tellen of laten afkoelen op de gang.

Het blijft moeilijk voor mijn dochter. Misschien toch eens dit liedje van de Mini Playbackshow draaien! 😉

 

Maar zoals bij elke wedstrijd

Kan er maar één de winnaar zijn

We laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door

Want wie niet tegen zijn verlies kan die is maar zielig hoor….

 

Henny Huisman – Met Z’n Allen

 

Bronnen: Metro en Mamaenzo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..