By 16 oktober 2016 Read More →

Zwanger? Kinderen? Genieten maar!

Vanaf het moment dat ik mijn omgeving vertelde dat ik zwanger was, begon het. ‘Geniet van uitslapen nu het nog kan’ en ‘geniet van je tijd met zijn tweetjes’. En ook toen de baby eenmaal geboren was, vlogen de gelukswensen en ‘geniet ervan’s je om je oren. Maar wat is dat genieten dan? En doen we dat eigenlijk wel (genoeg)?

Ik vroeg het een paar vriendinnen. En dat leverde een leuk gesprek op.

Genieten van een pasgeboren baby

De eerste weken met je baby zijn heel erg bijzonder. Zeker bij de eerste weet je niet wat je overkomt. Een mensje dat eerst nog in je buik zat en nu de wereld gaat ontdekken met jou als begeleider. Supermooi! Ik was helemaal verliefd. En dat is maar goed ook, want de slapeloze nachten, huiluurtjes en geen tijd meer voor jezelf hebben zijn erg pittig.

Een vriendin heeft een baby die na 6 maanden (nog) niet doorslaapt en vertelt hoe ze daar mee omgaat. Manu: ‘Mijn baby is elke nacht 2 of 3 keer wakker dus ga ik om half 10 al naar bed. Dat is niet zo gezellig voor mijn vriend, maar anders is het gewoon niet vol te houden.’ Is dat dan genieten of overleven? 😉

Genieten nu ze nog klein zijn

We hebben inmiddels allemaal twee kleine kinderen. Unaniem vinden we dit zwaar en leuk! Willianne licht dit toe: ‘Je kunt niet altijd de hele tijd genieten, er moeten ook dingen gebeuren. Met een peuter en een baby thuis waardeer je ook de kleine dingen. Even samen naar de speeltuin met alleen mijn oudste zoontje of te zien hoe hij geniet van zijn kleine broertje.’ Af en toe dus echt de volle aandacht, smartphones en to do lijstjes aan de kant en samen spelen of juist alleen kijken. Dan vallen je de leukste dingen op.

Wat ik ook doe, is deze kleine dingen opschrijven. Op een dag dat het zwaar is of gewoon een rustig moment, lees ik deze terug. Gegarandeerd een grote glimlach op je gezicht. En we maken veel foto’s.

Je vertelt je omgeving dat je zwanger bent en dan begint het. Iedereen adviseert je om te genieten. Ook als je kind geboren is, krijg je dit veel te horen..

foto: Pim Geerts

Tijd voor jezelf

Iedereen geeft hetzelfde aan: juist bij de tweede zijn we weer wat meer voor onszelf gaan doen. ‘Ik weet dat ik een leukere moeder ben als ik juist af en toe iets voor mezelf ga doen. Als je goede afspraken maakt met je vriend, moet dat gewoon kunnen.’, vindt Nicole.

Sporten, winkelen of wijntjes drinken, het is allemaal nodig. 🙂 Je wordt er zelfs gezonder van las ik*. Voor mij is werken ook tijd voor mezelf: de treinreis, de complexe vraagstukken en het plezier met collega’s. En des te fijner om weer naar huis te gaan. Voor mij is de balans alleen een beetje zoek en daarom wil ik iets minder gaan werken. En fietsen met m’n zoontje en knutselen met m’n dochter.

Ik ga ervan genieten…want ook genieten gaat voorbij voor je er erg in hebt!
* bron: Libelle

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..