By 9 oktober 2016 Read More →

Kind ziek, man ziek, jij ziek: wat is het verschil?

Heerlijk, de herfst is weer begonnen. Heb je je kind al ziek thuis gehad? Verkouden, hangerig, de hele rataplan. Jawel, het griepseizoen is weer gestart!

Zelf word je ook al snel snufferig. Geen wonder. Je kind blaft je al drie dagen in je gezicht, je sleept met zakdoeken en dat laatste nachtje bij jou in bed zorgde ook al niet voor zoveel nachtrust. Dag weerstand!

Je grijpt wat vaker naar de paracetamol, snottert door op je werk en tja, life goes on. Je man daarentegen begint bij het eerste kuchje al te mauwen over keelpijn. De thermometer komt uit de kast en ja hoor koorts, wel 38,2. Het is duidelijk: man ziek. Na de verzorging van je kind kun je nu ook voor je man zorgen. Na een dag werken kom je thuis en tref je kilo’s zakdoeken naast het bed, lege zakjes citrosan liggen verspreid door het huis en op je vraag hoe hij zich voelt, antwoordt hij heel zachtjes.. “nog een beetje zwakjes”.

man-ziek

Je man ziek en daarmee zieliger dan jij

Ok, ik overdrijf waarschijnlijk een beetje. Maar op één of andere manier zijn mannen toch vaak zieker en daarmee zieliger dan jij. Is dit nou een gevalletje aanstelleritis of zijn mannen als ze ziek zijn echt zieker dan vrouwen?

man-flu

bron: absolutelyvicious.com

Een onderzoekje op Google geeft geen eenduidig beeld. Vrouwen klagen wel meer over zieke mannen, dat is één ding wat zeker is. Maar of dat duidt op aanstelleritis bij de man zegt natuurlijk nog niets. We vonden deze punten:

  • Vrouwen zijn zich bewuster van hun lichaam, mannen niet. Als mannen dan ziek zijn, ‘overvalt’ het hun en dat is dan een echte wake-up call.
  • Vrouwen trekken zich het meer aan als hun partner ziek is. Dat levert ze meer stress op. En ze zijn gevoeliger voor de pijn van een ander. Mannen hebben dat niet of minder.
  • Vrouwen kunnen zich focussen op meerdere dingen, mannen niet. Als ze ziek zijn, ligt daar dus ook de focus op.
  • Vrouwen ‘gunnen’ zichzelf de tijd niet om ziek te zijn. Mannen ‘mogen’ van zichzelf ziek zijn en verder niets doen.

Ik ben er nog niet uit. Ik zal mijn lief dus ook deze winter als hij overvallen wordt, lief en goed verzorgen. En misschien maar weer even denken aan twee jaar geleden toen bleek dat hij een dubbele longontsteking had. In plaats van een verkoudheid… Gelukkig ben ik dan ook heel goed om hem naar de dokter te sturen.

(c) Can Stock Photo / ocusfocus

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.