By 28 september 2016 Read More →

Hoe is de tafelschikking bij jullie thuis?

Is het niet altijd even gezellig aan tafel? Kijk dan eens kritisch naar de tafelschikking van je gezin. Kindercoach Charlotte heeft tips qua indeling. Lees hier haar artikel.

Wij hebben thuis een grote ronde tafel. Soms was het gezellig aan tafel en soms niet. Met de kennis die ik nu heb, zou ik de tafelschikking nu heel anders doen. Misschien zou het dan wel altijd gezellig zijn geweest. Haha.

Want hoe zaten wij? Ik zat rechts, daartussen zat onze jongste zoon. Die tot afschuw van vooral onze oudste dochter nog lang als een baby werd behandeld. En nu hij 21 is nog steeds appelleert aan onze beschermende gevoelens die we nu met geweld proberen te beheersen. 😉 Dan mijn man, met daarnaast onze middelste en aan het eind bungelde de oudste dochter. Die zich inderdaad vaak alleen vond staan. Toen ik had gelezen hoe je eigenlijk zou moeten zitten zodat het voor iedereen prettig is, stelden wij onze jongste zoon voor om een andere volgorde aan te nemen. Rechts mijn man, daarna ik en dan onze kinderen in volgorde van geboorte. Daar had mijn zoon totaal geen oren naar! Hij vond het wel prettig zo tussen zijn ouders in!

 

Tafelschikking in het gezin

Is het bij jullie aan tafel gezellig en ontspannen? Houden zo! Is er veel ruzie en gedoe? Bijvoorbeeld omdat de oudste bazig doet tegen de andere kinderen? Of dat de jongste nog steeds niet zelfstandig eet, omdat hij naast je zit en je hem nog steeds voert? Of zitten jullie als volwassenen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar? Waardoor je soms ook echt het gevoel hebt dat je tegenover elkaar staat? Of zit er een kind tussen jullie in, zodat jullie voortdurend het kind zitten te betuttelen?

Ga dan eens te kijken hoe bij jullie de tafelschikking is. Vaak ontstaat de tafelschikking uit praktische overwegingen: de jongste zit naast moeder, want dat is handig bij het voeren. Het oudste kind zit naast vader, de plek van de moeder en dan is het niet zo gek dat het de jongere kinderen gaat opvoeden.

Is het niet altijd even gezellig aan tafel? Kijk dan eens kritisch naar de tafelschikking van je gezin. Kindercoach Charlotte heeft tips.

Systemische benadering

In de systemische benadering (dus het gezin als systeem of relatienetwerk) gaat men er vanuit dat er aan tafel een ordening moet zijn waar ieder zich goed bij voelt. En binnen het systeem van het gezin heb je ook nog het systeem van de ouders en het systeem van de kinderen. Dus aan tafel zitten de ouders bij elkaar en de kinderen  ertegenover. Met de volgorde met de klok mee: vader (of partner die het meest verdient en het meest naar buiten treedt), moeder, en dan kinderen in volgorde van geboorte: oudste kind eerst, etc. Heb je een rechte tafel en drie kinderen of meer, zet de oudste dan aan de korte kant (naast moeder), en de anderen tegenover de ouders.

Probeer eens of deze volgorde bij jullie werkt, soms moet je er even een paar weken mee doorgaan voordat het echt rust geeft.

> Lees ook: Tafelklets! Het enige boek dat wel aan tafel mag!

Een-oudergezin

Als je een een-oudergezin bent, zet jezelf dan op de eerste positie, en je kinderen, als het kan, tegenover je met weer de oudste als eerste.

 

Samengesteld gezin

Bij een samengesteld gezin moet je even experimenteren, want hiervoor geldt: kinderen uit eerdere relaties gaan voor kinderen uit de huidige relatie. Hebben beide partners kinderen, dan kan je kijken of het werkt als de kinderen van vader links van hem zitten en de kinderen van moeder links van haar. En bespreek natuurlijk met je kinderen wanneer zij zich het prettigst voelen en wat volgens hun de beste tafelschikking is.

Succes!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.