By 7 augustus 2016 Read More →

(Hoe) kun je relaxed kamperen?

Onze zomervakantie zit er al weer op met het gezin. Helaas, want het was super! Alhoewel, op vakantie gaan is sinds de komst van onze dochter en zoon natuurlijk nooit meer wat het geweest is…. Of toch wel? Hierbij een paar succesfactoren voor een gegarandeerd* relaxte vakantie met kinderen.

Tips voor relaxed kamperen met kinderen

#1 Zorg dat je de hele dag buiten bent

Dit jaar gingen we voor het eerst met zijn vieren op kampeeravontuur. Lekker de hele dag buiten spelen, koken, eten, afwassen etc. Ze sliepen als roosjes! En dat waren echt niet alleen die van mij, ik hoorde alle ouders zeggen dat hun kindjes (veel beter) sliepen in de buitenlucht.

En als het regent, hoor ik je denken? Zorg dat je tent groot genoeg is en ga knutselen of doe een spelletje. Dit hadden we overigens niet zo slim aangepakt. De tent was te klein voor overdag-activiteiten. De ontbijttafel stond letterlijk tegen onze luchtbedden aan…. Ontbijt op bed dus ;-)!

#2 Ga naar een plek met veel Nederlanders
In het pre-kindertijdperk vond ik het altijd jammer als we Nederlanders tegenkwamen (wat wil je in Frankrijk?), maar nu vond ik het een verademing. ‘Kinderen hebben geen taal nodig’ zeggen ze wel eens, maar ik vond het wel heel erg handig. Mijn dochter vond het namelijk spannend om vriendjes te maken en het werkte goed als we eerst even samen op een kindje afstapten en een praatje maakte. Daarna ging het spel zo verder zonder ons erbij.

Een bijkomend voordeel van Nederlandse vriendjes: zelf vond ik het ook leuk om met de ouders van de vriendjes wat te kletsen of zelfs borrelen. Gaat in het Nederlands toch even nét wat makkelijker en is minder vermoeiend. Mijn Franse woordenschat is sinds 6 vwo helaas gekelderd tot een dieptepunt van een enkel ‘besjoer’, ‘merci beaucoup’ en ‘un pain svp’. Wij waren dit jaar zelfs op een camping gerund door Nederlanders, burgerlijk handig!

#3 Zoek een kindvriendelijke plek uit

De camping waar we dit jaar waren was een echte familiecamping. Hierdoor waren er overal speeltoestellen, familiedouches, kinderwc’s en regelmatig wat vermaak zoals een circus of een kampvuur. Grotere campings hebben uiteraard zelfs entertainment, dan heb je echt je handen vrij denk ik?

Niemand kijkt gek op als je kind een keer een huilbui heeft en iedereen heeft zo ongeveer hetzelfde ritme: als je geluk had rond acht uur op, hele dag spelen totdat het laat was en dan zelf na een drankje ook maar vroeg naar bed.

vakantie tips

foto: Pim Geerts

#4 Doe niet teveel op een dag

Het campingleven is al leuk genoeg. Toch maakten we elke dag wel een uitstapje, maar dat kon ook een wandeling naar een beekje vlakbij zijn. We zijn dit jaar voor het eerst zelfs twee weken op dezelfde plek gebleven. Geen inpakstress of wenperiode voor ons. Het was even slikken. In het begin dacht ik echt ‘ik sta gewoon de komende twee weken bij dit speelhuisje denkbeeldige ijsjes te eten van mijn zoontje’. Maar oh zo fijn dat je blindelings je weg weet te vinden naar de wc ’s nachts en weet welke dag patat-dag is.

#5 Breng pindakaas mee

Of natuurlijk een andere favoriete lekkernij van je kind. Ik heb geen slechte eters, maar het was fijn dat ze af en toe pindakaas op dit witte stokbroden konden smeren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor speelgoed. Ze hebben weinig nodig, maar dat favoriete autootje of kleurplaat, kan net even het humeur weer opkrikken.

Tips?

Al met al klinkt het nogal burgerlijk, maar als de kinderen het fijn hebben, heb je het zelf ook, toch? :-). Of heb je nog andere tips hoe het ook kan?!
*uiteraard een dikke vette disclaimer! Geen vakantie, land, camping, tent, ouder, kind is immers hetzelfde. 😉

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Vakantie

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..