Vakantie met kinderen is een hel(s)e beleving

Met kleine kinderen op vakantie gaan is een helse beleving…een hele beleving bedoel ik ?. Het concept vakantie heeft sinds de komst van mijn kinderen een andere betekenis gekregen. Vorig jaar hebben we een rondreis gemaakt door Andalusië en toen vielen me een paar dingen op. Met de vakantie voor de boeg vond ik het leuk om deze weer op te halen. Soms moet je een beetje omdenken!

4x vakantie met kinderen

#1 Kinderen letten op andere dingen

Kinderen letten op hele andere dingen dan wij. Zo is een aftands winkeltje waar ze – ik noem maar wat – ijsjes verkopen veel interessanter dan de grootste gotische kerk ooit. En een ‘gekke mevrouw met maar twee tanden, minder dan als mijn broertje!’ wordt nagewezen en bejubeld terwijl een mooie botanische tuin in Sevilla geen blik waardig wordt gegund. Of dan alleen de vissen in de vijver die mij nog niet waren opgevallen.

#2 Kinderen maken lol met niks

Kinderen kunnen echt lang lol maken met bijvoorbeeld een beetje water. Mijn dochter heeft de grootste lol gehad met fonteintjes en vond hier op een bijzondere manier verkoeling (zie foto). En je hebt geen taal nodig om kindjes te vragen samen te wipwappen, want ook dat gebeurt in elke speeltuin. Mijn zoon ging gewoon verder met zijn project ‘haren van heel dichtbij bestuderen met zijn handen’ en had een nieuwe groep zwartharige proefpersonen tot zijn beschikking.

Het concept vakantie krijgt een hele andere beleving als het een vakantie met kinderen wordt. Suzanne vertelt weer heel herkenbaar wat de verschillen zijn.

foto: Pim Geerts

#3 Alles is een beleving

Als het zou bestaan, een reisgids met bijzondere toiletten, zou ik het gedeelte Andalusië vol kunnen bloggen. Mijn dochter hoefde nooit te plassen bij een korte stop onderweg. Waren we weer aan het rijden, hoorde je ‘ik moet plassen’ van achter. Klassiek. Het toiletbezoek bestaat dan ook uit zoveel elementen: wc voor señora’s vinden, wc open maken, wc op slot doen, bril bestuderen, doekje etc etc. De Spaanse wc’s waren super, want ze zijn vaak wat kleiner bij de grond dus ze dacht dat Spanjaarden superlief kinderwc’s maken.

#4 Je kunt verplicht weinig doen op een dag

Ik noemde het woord hels, omdat het gewoon zwaar is op vakantie met kleine kids. Zeker met hoge temperaturen waar ons blonde gezin niet tegenkan. Alles duurt lang dus je moet je instellen dat je weinig kunt doen op een dag. Voordat je de deur uit kan ben je een uur verder, want flesje mee, petjes, luiers en speelgoed. Ah en dan zijn we nog vergeten in te smeren! De een rent weg, de ander is eigenlijk al aan slapen toe. Ergens naartoe wandelen duurt langer. We stoppen om de stoeptegel. En vragen ons af of we er al zijn bij elke ándere stoeptegel.

Ach, vakantie met kinderen is al net als thuis met kinderen: zwaarleuk!

Welke dingen zijn jullie opgevallen?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Vakantie

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..