Tafels oefenen op een leuke manier! Met gratis printable

Tafels leer je het beste door te oefenen en te herhalen. Dan is spelenderwijs tafels leren wel het leukste. Met deze placemats van BOEL oefen je voor, tijdens of na het eten.

Weet je het nog van vroeger? Eindeloos moest je de tafels oefenen op de basisschool. Kende je de tafel,  dan kreeg je een tafeldiploma. Op de Pabo en ook later toen ik voor de klas stond, oefende ik weer opnieuw. Maar dan met mijn leerlingen. En nu weer, maar dan met mijn kind.

Job zit in groep 4 en moet verschillende tafels leren. Hij vindt het lastig. Hij zwoegt op zijn door de juf verstrekte Tafelboekjes. Om eerlijk te zijn, hij heeft er niet heel veel plezier in.. Ik ben niet een enorm voorstander van thuis ‘schooltje spelen’ om het maar even plat te zeggen. Kinderen moeten al zoveel. Na school moet er wat mij betreft vooral lekker gespeeld of gesport worden. Maar ja, hij zal die tafels moeten kennen. De enige manier daarvoor is herhalen, herhalen en nog eens herhalen.

Zomerdip

Gelukkig is meneer wel dol op spelletjes. Regelmatig spelen we na het eten een spelletje.Deze zomervakantie gaan we spelenderwijs de tafels oefenen. Om de zogenaamde ‘zomerdip’ te voorkomen. Wist jij dat bij veel kinderen in zes weken vakantie zowel hun lees- als rekenvaardigheden enorm terug lopen? Het grappige is dat Job deze spelletjes niet als oefenen beschouwd. Het is gewoon een leuk en gezellig gezinsmoment!

Spelenderwijs tafels leren

# Placemats met tafels

De tijd voor het eten is zo’n momentje dat je kind de tafels bijvoorbeeld 5 minuutjes kan oefenen. De leuk geïllustreerde ‘Aan tafel’ placemats van Boel maken oefenen een stuk leuker. In een blok zitten 25 placemats  vol met sommen, kris kras door elkaar met leuke illustraties. Ook handig om mee te nemen als je uit eten gaat. Heeft je kind iets leuks te doen, terwijl jullie wachten op het eten.

De placemats zijn o.a. te koop bij Bol.com.

spelletjes met tafels

# Zingend de tafels leren

Een boek waarmee kinderen leuke oefeningen met de tafels kunnen doen. Het leuke van dit boek is dat er ook een cd bij zit waar de tafels worden voorgezongen. Leuker om te leren, makkelijker om te onthouden! Wellicht is dit voor jouw kind een perfect hulpmiddel om de tafeltjes te automatiseren. Zet de cd op als je kind lekker met LEGO of auto’s speelt en voordat je het weet wordt er keihard mee gezongen.

Zing en leer de tafels van vermenigvuldiging is o.a. hier te koop

zing en leer de tafels van vermeingvuldiging

# Tafels oefenen met dobbelstenen

Dobbelen is een favoriet spelletje van Job. Tegenwoordig spelen we ook regelmatig Yahtzee. Fijn voor hoofdrekenen ! 😉 Ik bedacht me dat ik met dobbelstenen ook een spelletje met tafels kon maken. Alleen onhandig dat dobbelstenen maar tot zes gaan. Bij webshop Spellenrijk kocht ik daarom 10-zijdige dobbelstenen. Later kwam ik er pas achter dat ze van 0-9 zijn. Niet handig voor  het oefenen van de tafel van 10.. . Van één nul maakte ik daarom een 10.

We maakten er al snel een simpel spelletje van door om de beurt te gooien en de uitkomst van de vermenigvuldiging hardop te zeggen. Dat was al erg leuk en ook handig om gewend te raken aan de dobbelsteen, want een dobbelsteen met 9 stippen is toch even wennen..

# Tafelbingo met dobbelstenen

Naar aanleiding van het simpele dobbelspelletje wat we eerst speelden, bedacht ik tafelbingo. Ik heb een gratis te downloaden printable gemaakt met blanco vlakjes. Bewust blanco vlakjes, omdat je zo alle tafels kunt oefenen. Als je kind nog niet alle tafels beheerst, is er niets zo frustrerend om steeds te ervaren dat je het niet weet. Inmiddels spelen we twee varianten, waarbij je bij allebei voor iedere speler een blad print.

a. Oefenen van een specifieke tafel.

Stel dat je kind de tafel van 2 nieuw moet leren. Schrijf in de vakjes willekeurig de uitkomst van de tafel van 2. Er zijn 16 vakjes, dus bepaalde uitkomsten laat je dubbel terug komen. Leg nu één dobbelsteen vast op 2. Met de andere gooi je om de beurt. De uitkomst mag niet hardop gezegd worden. Alle deelnemers kruisen de uitkomst aan op het tafelbingo-blad. Wie het eerst bingo heeft, heeft gewonnen.

b. Oefenen van verschillende tafels

Schrijf verschillende uitkomsten van verschillende tafels op het tafelbingo-blad. Gooi wederom om de beurt met de dobbelsteen. Je kunt op drie manieren bingo spelen. Bij ons win je een ronde als je als eerste een verticale rij hebt of een verticale rij hebt of je hele blad vol hebt. Zo heb je korte speelrondes en blijft het spannend en leuk!

Variatietips: 

  • Je kunt op alle werkbladen dezelfde uitkomsten schrijven, maar nog leuker is het om verschillende tafelbingobladen te maken. Hou bij deze variant als ouder wel op een blaadje bij welke getallen er als uitkomst zijn geweest. Zo kun je bingo’s controleren. Wij zijn alledrie fanatieke spelletjes-spelers, dus valse bingo’s worden zo uitgesloten. 😉
  • Je kunt je kind zelf de getallen laten opschrijven, maar mijn ervaring is dat dan juist die tafels of vermenigvuldigingen die ze al kennen worden opgeschreven. Door juist de uitkomsten van de sommen die ze nog niet zo goed kennen (en dat merk je zo) op te schrijven, worden die bewuste keersommen goed geoefend.

tafelbingo

 

Tafels leer je het beste door te oefenen en te herhalen. Dan is spelenderwijs tafels leren wel het leukste. MoodKids bedacht Tafelbingo en je vindt hier de omschrijving en de gratis printable.
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.