Mijn kind wordt gepest, een moeder vertelt

Naar aanleiding van het artikel over pesten van kindercoach Charlotte kreeg ik een mail van een moeder wiens kind gepest wordt. Eigenlijk een mail aan Charlotte die recht uit haar hart kwam. Ik heb haar gevraagd of ik deze mail mocht delen op MoodKids. Dat mocht!

Waarom ik dat heb gevraagd? Omdat de brief mij raakte en ik denk dat het goed is dat we als ouders zulke ervaringen delen. Het artikel van Charlotte is goed gelezen, maar wat mij direct opviel was dat er weinig reacties op Facebook kwamen. Ik vraag me dan altijd af hoe dat kan. Is het een onderwerp waar ouders van zowel gepeste kinderen als van pesters toch moeilijk over praten? Eén van de belangrijkste tips van deze moeder is ‘deel het met andere ouders’. Door deze post te plaatsen hoop ik dat we als MoodKids een klein beetje bijdragen aan het bespreekbaar maken van pesten.

> Lees ook: pesten en gepest worden

Mijn kind wordt gepest, een moeder vertelt.

Mijn kind wordt gepest…

Beste Charlotte,

Dank voor je eerlijk verhaal. Mijn kind is juist slachtoffer van pesten op school en helaas kon ik alles afvinken onder het kopje “wordt je kind gepest”. We zitten op dit  moment midden in het proces van oplossen in de klas en met de leerkrachten. Hoe mijn zoontje er uit zal komen is nog niet duidelijk. Wat ik niet heb gedaan is gesproken met de ouders van de pesters. Een hele goede tip, maar ook een lastige. Wat ik heb gemerkt is dat hulp van leerkrachten en schoolleiding noodzakelijk, maar niet vanzelfsprekend is. Niet iedereen is in staat het probleem te onderkennen en er naar te handelen weet ik inmiddels uit ervaring.

Het begin: buikpijn, hoofdpijn en opvliegend

Al vrij snel, na de start van het schooljaar wilde mijn kind niet meer naar school. Iedere dag bracht ik hem huilend naar de klas,  met buikpijn en hoofdpijn. Iedere avond weer bedacht mijn zoontje een scala aan redenen waarom hij de volgende zeker toch echt niet naar school kon.  Dat er iets niet prettig was op school was natuurlijk snel duidelijk, maar wat?

Gesprekken met de leerkrachten leverden niet veel op. Ze wisten het ook niet wat er aan de hand was. Het eerste rapport kwam. Op alle fronten was mijn zoontje (flink) gezakt qua niveau voor taal en rekenen. Volgens de juffen kon dat best voorkomen. Voor mij was het de grens. Ik vond het niet normaal. Gelukkig vond de intern begeleider op school dat ook niet. Tegelijkertijd had ik het geluk dat  mijn zoontje begon te vertellen over jongens die gemeen waren op school tegen hem. Hij verstopte zich vaak op geheime plekken en voelde zich bedreigd.

Alles leek onder controle

Gesprekken met de leerkrachten die volgden leken te werken en gaven mij de indruk dat er een gerichte aanpak was tegen de pesters. Mijn zoon kreeg hulp op school om zich weerbaarder te maken. Hij ging ook op Kong Fu om hem te helpen met ontwikkelen van zelfvertrouwen. Maar het hielp niet. De angsten bleven, het niet naar school willen ook. Gesprekken op school leverden niets op: alles was onder controle daar zo werd steeds verteld en er was niets aan de hand wat leek op pesten.

Fysiek geweld

Tot een paar weken geleden. Ik werd gebeld door een moeder van school. Ze vroeg zich af hoe het met mijn zoontje ging. Wat bleek: hij was aangevallen door vijf jongens van school, vastgehouden, gekeeld en in zijn buik getrapt. De situatie was dus veel ernstiger dan wij dachten en dan de juffen ons deden geloven of misschien ook niet wisten? Een grens was overschreden en nu kwamen we er achter wat er echt aan de hand was.

Een eerste stap in de goede richting

Gelukkig vonden een aantal ouders ook dat de maat vol is. De klas moet een veilige leeromgeving voor de kinderen zijn en daar werd te weinig aan gedaan. Samen hebben we actie ondernomen. Dat maakt een zaak sterker, zo bleek. Ineens werden we gehoord en is er vanuit school actie ondernomen. Er wordt nu hard gewerkt aan een veilige leeromgeving voor alle kinderen, onder begeleiding van deskundigen vanuit de school. Hoe het uit zal pakken? Daar blijven we samen als ouders alert op.

Mijn ervaringen

  • Betrek ouders uit de klas er bij: meer stemmen maakt sterker in het verhaal en de overtuiging dat er ingegrepen moet worden door school (dat wordt niet altijd gedaan weet ik inmiddels). Dat helpt: met meer stemmen wordt je gehoord.
  • Ga ook een gesprek aan met de directie van school en geef concreet -samen met de ouders- aan wat je graag anders wilt zien. Zo is er bij ons nu extra controle op het schoolplein en begeleiding voor de leerkrachten in de klas.
  • Schakel de Intern Begeleider in, zoals je in je artikel al aangaf. Zij kunnen veel betekenen.
  • Drastisch zakken in leerresultaten kunnen ook een indicatie zijn dat je kind wordt gepest.

 Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten via Facebook of hieronder bij de reacties.

(c) Can Stock Photo

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.