By 23 april 2016 Read More →

WhatsApp-groepen op school: nuttig of irritant?

We zijn allemaal wel onderdeel van één of meerdere WhatsApp-groepen. De één nog benauwder dan de ander. Het is onvoorstelbaar hoeveel App-groepen er zijn en waar je zonder dat je het altijd wil, aan vast zit.

Zoals Aaf Brandt Cortius laatst in een column verwoordde: “Iedereen in de moderne wereld is het erover eens dat WhatsApp-groepen vreselijke instanties zijn, waarin mensen elkaar gevangen houden met berichten die de ene helft van de groep niet begrijpt terwijl de andere ze juist zo goed snapt dat er eindeloze van het lachen huilende smiley’s heen en weer gestuurd worden.”

Een inventarisatie uit alleen al mijn telefoon laat al snel zien hoeveel soorten groepen er zoal zijn: familiegroep, neefennichtengroep, vriendinnengroep, werk, sport, schoolklassen, etc. En ik denk dat ik me wel tot de categorie ‘light users’ mag rekenen. Daarboven op komen dan nog wel de tijdelijke WhatsApp-groepen. Dit zijn de groepen voor verjaardagsfeestjes van de kinderen, een groep voor de avondvierdaagse of de schoonmaak op school. En juist deze groepen zorgen voor een stortvloed aan inkomende berichten. Vooral als er enorme één-op-één discussies zijn binnen een groep of het delen van rare foto’s door je neefje van 16 in de familiegroep, waarop dan weer tientallen reacties komen. De meesten die ik heb gesproken zijn enthousiast over de groepen en vinden ze zeer handig. Ikzelf word eerlijk gezegd ook wel een beetje moe van de vele berichten, vooral bij de tijdelijke groepen.

Verjaardagspartijtjes

Meest voorkomende tijdelijke groepen op mijn telefoon zijn de groepen voor verjaardagspartijtjes van de kinderen. In het begin van de verjaardagsfeest WhatsApp-groepen had ik totaal verkeerd begrepen wat de beleefdheidscode is van deze groep. Zo liet ik weten dat mijn kind bij het feestje zou zijn, niet via de groep, maar direct aan de organisator. FOUT! Ik kreeg de vraag via de whatsappgroep alsnog de vraag of mijn kind er bij was en of ik dat voor het overzicht in de groep zou willen zetten. Een soort reply all wat al gauw 12 appjes oplevert van ouders die zeggen dat hun kind ook op het feestje komt.  Zodra ik had doorgegeven dat mijn kind er bij was, verliet ik de groep. Ook FOUT! Waarom had ik de groep verlaten kreeg ik als vraag? Zo miste ik alle berichten. Welke dan, dacht ik nog in mijn naïviteit. Deze dus: “wat fijn dat mijn kind is uitgenodigd (x12)”. “Kan mijn kind met iemand meerijden, ik moet werken” + alle reacties daarop. Foto’s van het feestje en tot slot: alle bedankjes namens de kinderen over hoe leuk ze het hebben gehad op het feestje.

whatsapp-groepen op school

Whatsapp-groepen op school: irritant of nuttig?

Iedere ouder vindt er wel van wat als het gaat over de groepsapps op school of daarbuiten. Van vet irritant tot zeer nuttig. Klagen over de trainer van de hockey, vervoer regelen voor feestjes of foto’s delen van schooluitjes. Voor de een super leuk, voor de ander spam. Enige wat ik nog niet heb gehoord zijn de echt sappige missers. Ken jij die wel? Please share!

Maar ook jullie ervaringen hoor ik graag. Wat voor etiquette moet je bijvoorbeeld hanteren in deze groepen? Juist weinig reageren of heel veel, het is tenslotte ook voor je kind. En laat ik eerlijk zijn: ik gebruik de groepen ook. Vorige week nog. Het is tenslotte ook de ideale manier om op tijd een verjaardagsfeestje aan te kondigen of om nieuws vanuit de klas met elkaar te delen.

Hoe ervaar jij dit? We zijn erg benieuwd. Reageren mag via Facebook, maar ook (anoniem) via redactie(@)moodkids.nl. Genoeg input voor een tweede artikel?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Leonne woont met haar drie opgroeiende kinderen en haar man in Amsterdam. Een van oorsprong dorps meisje in een stad, die in haar opvoeding beide werelden combineert. Want een dorp in de stad kan best: paardrijden op de Hollandsche manege, tuinieren in de schooltuinen en sociale controle in de buurt. Ze kookt dagelijks met de verse producten uit de tuin van haar vader en krijgt een glimlach op haar gezicht van balletles, zwemmen en hardlopen in het park. Leonne is ondernemer en bestiert samen met haar compagnon het pr-bureau De Wolven.