Is jouw kind een slechte slaper? Lees deze tips

Veel kinderen dromen naar, willen of kunnen niet in slaap vallen of worden vaak wakker. Is jouw kind een slechte slaper? Lees deze tips.

Sommige kinderen (en volwassenen) voelen hun kussen en vallen meteen als een blok in slaap. Heerlijk! Helaas is dat niet bij alle kinderen het geval. Veel kinderen praten in hun slaap, dromen heftig, willen of kunnen niet in slaap vallen of worden meerdere keren wakker ’s nachts.

Uit onderzoek blijkt dat van de kinderen van twee tot vijftien jaar 32% praat in de slaap, 31% nachtmerries heeft, 28% ’s nachts wakker wordt en 23% moeilijk in slaap valt. Ik krijg in mijn praktijk heel regelmatig kinderen die er last van hebben dat ze slecht slapen. Ik ga dan uitzoeken hoe het slaappatroon eruit ziet.

 Redenen waarom kinderen slecht slapen

#1 Je kind wil niet naar bed of heeft moeite met inslapen. Bijvoorbeeld doordat het angstig is.

Dan leer ik het kind de angst voor de angst af met zelfkalmerings-technieken zoals:

 • Waar voel je de angst? Wat voel je?
 • Ontspanningstechnieken met ‘ Stilzitten als een Kikker’ (boekje met CD)
 • Aan prettige dingen denken
 • Dapper denken: “ik kan….zonder bang te zijn.”
 • Tegen zichzelf zeggen: “stop met deze gedachte”

Lees ook Charlotte’s artikel met mindfulness oefeningen voor kinderen

#2 Je kind wordt ’s nachts regelmatig wakker en slaapt niet door.

Slaap loopt een aantal cycli door die ongeveer 1,5 uur duren. De eerste twee cycli vormen de kernslaap; dan slaapt je kind het diepst. Tussen elke cycli komt een kort moment van bijna wakker zijn voor. Op die momenten is er de kans dat je kind behoefte heeft aan contact. Het kan zijn dat het lawaai hoort, gedroomd heeft, angstig wordt of gewoon behoefte heeft aan een beetje troost of aandacht.

Als een kind wakker wordt, kan een ouder even bij het kind blijven, maar doe dat niet te lang. Laat het licht uit zodat het kind weer snel in slaap kan vallen. Problemen kunnen het beste in de slaapkamer van het kind opgelost worden. Als ouder kun je het verhaal van kinderen beter niet bevestigen. Door bijvoorbeeld als er gedroomd is over een monster deze ook onder het bed te gaan zoeken. Je kind kan dan denken dat er echt iets reëels is om bang voor te zijn. Je kunt je kind wél vertellen dat het inbeelding is en dat je kind aan fijne dingen moeten denken. Als je kind aan enge dingen kan denken, kan je kind die fantasie ook gebruiken om aan prettige dingen te denken.

Rond de leeftijd van 6 jaar kan een kind last van nachtmerries of akelige dromen hebben. Wacht even af met reageren, want vaak valt het kind gewoon weer in slaap. Lukt dat niet? Geef dan troost, maar doe dat kort en blijf niet zitten totdat het kind in slaap valt.

Als je een kind hebt dat alleen in het ouderlijk bed in slaap kan vallen, probeer dat langzaam af te bouwen.

Als een kind ’s nachts om aandacht vraagt, probeer dat te negeren. Leg je kind uit dat het beter is dat je er geen aandacht aan besteed, maar dat het kind het zelf probeert op te lossen. Het kan helpen om een beloning te geven als het kind een nacht zonder problemen heeft doorgeslapen.

#3 Het kind slaapt kort en is ’s morgens al vroeg wakker.

Het kan zijn dat je kind uitgeslapen wakker wordt en genoeg slaap heeft gehad. Kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar hebben zo’n 10-12 uur slaap per nacht nodig. Is je kind toch moe overdag, zoek dan uit waar dat aan ligt. Als het ’s nachts wakker ligt, of laat inslaapt, help het dan om het zelf op te lossen: troost maar houd het kort. Zet een glas water naast het bed en geef het tips om weer in slaap te vallen, zoals gedachten “uitzetten” of een mindfulnessoefening doen.

Veel kinderen dromen naar, willen of kunnen niet in slaap vallen of worden vaak wakker. Is jouw kind een slechte slaper? Lees deze tips.

Meer tips voor slechte slapers

 • Rustige, donkere & comfortabele kamer.
 • Vaste routine: tanden poetsen, verhaaltje en dan slapen op vaste tijd.
 • Regelmatige beweging overdag.
 • Niet te groot verschil tussen weekdagen en weekend (naar bed gaan en opstaan)
 • Vermijd: wild spel, spannende films, grote fysieke inspanning of honger, eten, drinken en dutjes voor het slapen gaan.
 • Eenmaal in bed niet ingaan op verzoeken.
 • Geen apparaten als TV, computer, mobiel aan in de slaapkamer. En ook geen scherm tot een half uur voor het naar bed gaan (of langer).

 

Als je je zorgen maakt over het slaapgedrag van je kind:

Slaapproblemen bij kinderen die frequent en voortdurend zijn en die samenhangen met andere problemen van het kind, zijn slaapstoornissen. Slaapproblemen die geen stress of problemen op school of in de omgang met anderen veroorzaken, worden niet gezien als slaapstoornis bij een kind.

Mocht je hulp of advies willen, raadpleeg een coach of therapeut. In de bibliotheek of op internet is ook veel informatie te vinden.

(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.