Wanneer krijgt je kind een hobby?

Dat mijn dochter van 4 graag knutselt is duidelijk te zien aan elk stukje verwarming en prikbord dat volgeplakt is met haar tekeningen. De gemiddelde reclamezuil tijdens de verkiezingen is hier niets bij.** ‘Moet’ ik al iets met deze creatieve uitspattingen? Bijvoorbeeld op een knutselles met haar? En ze danst ook graag dus misschien is dansles iets? Ik vroeg me af vanaf welke leeftijd dit handig is.

Ik hoor het in mijn omgeving steeds meer. Peuters op muziekles, dreumessen naar een gymclub en een spoedcursus zwemmen voor kleuters. Is dat niet veel jonger dan vroeger? En is ouderwets vervelen er niet meer bij in ons drukke leven? Ik ging met 5,5 jaar op ballet en speelde tot die tijd vooral veel buiten, maar kon me ook prima alleen vermaken. Buiten spelen is bij ons midden in de stad nog wat gevaarlijk. Van het laten fietsen in onze straat – uiteraard niet alleen – breekt me het zweet al uit. Laat staan dat de buurtkinderen dit gevaar mogen trotseren van hun ouders….dan is een hobby toch wel handig.

foto hobby's van je kind

Foto gemaakt door Pim Geerts

Voor- en nadelen van een hobby

  • Hobby’s als muziek en theater (ja vanaf 3+ al!) stimuleren creativiteit, fantasie en het uitdrukken van emoties. Voor een kind misschien fijn om zijn soms onverklaarbare emoties te spelen op een instrument of te herkennen in een rollenspel.
  • Je kind leert de sociale omgangsvormen. In een teamsporten zal hij bijvoorbeeld leren dat je meer bereikt als je samen aan hetzelfde doel werkt. In een club leer je op je beurt wachten en interesses delen.
  • Hobby’s stimuleren het zelfvertrouwen, zo beloven een aantal blogs. Zo zal je kind meer op zijn talent vertrouwen of er achterkomend wat hij écht leuk vindt.
  • Het is goed voor je gezondheid. Vooral sporten is natuurlijk goed voor elk kind. Oudere kinderen en volwassenen bewegen te weinig dus is het goed om je kind al vroeg met een sport in aanraking te brengen. Alhoewel de sport die je kiest wel bij de leeftijd moet passen. Een kind van 4 is motorisch nog niet zo ontwikkeld om bijvoorbeeld zwemles bij te kunnen houden.
  • Je kind kijkt minder tv…wetenschappers adviseren maximaal 2 uur beeldscherm per dag (dus smartphone, tv en ook die handige iPad).
  • Het kost geld. Een keer in de week muziekles kost al gauw 35 euro per maand plus eventuele huur van een instrument à 12,50. Tikt aan dus!
  • Het is een geregel. We krijgen het weekschema nu al amper gepland, laat staan als je je kind nog naar een clubje of les moet brengen (en ook weer halen!).
  • Ze moeten al zoveel. Op school moeten ze al veel leren, in de kring, werkjes doen, een taak etc. Mag de vrije tijd dan ook echt vrij blijven en spontaan ingevuld worden zonder verplichtingen?

Mijn conclusie

De meeste hobby’s lijken vanaf 4 jaar te kunnen. Ik lees en hoor enthousiaste verhalen, maar ook geluiden van vermoeide kinderen. Ik denk dat het vooral belangrijk is naar je kind te kijken en luisteren wat hij leuk vindt en wat hij aan kan. Probeer ook altijd eerst een proefles en schaf niet meteen alle dure spullen aan of leen spullen. Kopen kan altijd nog. Probeer ook niet je eigen interesses en hobby’s op te dringen aan je kind. Dat werkt alleen maar averechts denk ik.

Wat vindt mijn dochter? Die is nogal recalcitrant en wil na een paar vragen van mij nergens op. ‘Alleen op zwemmenles, mamma’. Laat me dat nou net geen hobby lijken, maar een nachtmerrie….

Waar ‘zit’ jouw kind op?

 

** En eerlijk is eerlijk, ik vind ze niet allemaal even mooi, maar daar gaat deze blog niet over….

Bronnen:

http://tweakers.net/nieuws/96140/artsen-kinderen-mogen-buiten-schooltijd-maximaal-2-uur-achter-beeldscherm.html

https://www.jmouders.nl/vrije-tijd/hobby-en-interesses/muziekles/tien-meest-gestelde-vragen-over-muziekles

http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/kinderen-van-nu-móeten-veel-te-veel-1.190556

https://www.minime.nl/artikelen/1028/voordelen-hobbys-kinderen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..