Ben jij ouder of coach bij de sport van je kind?

Herken je ze? Ouders die de wedstrijd wel erg intens beleven? Sta jij langs het veld als ouder of coach? Want dat zijn toch echt twee verschillende rollen. Lees wat kindercoach Charlotte erover zegt. Plus een voorbeeld van een coachrapport.

Ken je ze? Ouders die langs de zijlijn van het veld hun kinderen tips toeschreeuwen, opmerkingen maken en soms zelfs de coach of scheidsrechter hardop becommentariëren. Sta jij langs het veld als ouder of coach? Want dat zijn toch echt twee verschillende rollen.

Je hebt coaches en ouders. Bij sport is het belangrijk die twee te scheiden. Laat de coach coachen en ga als ouder genieten van de wedstrijd en van je kind.

ouder of coach tijdens het sporten van je kind?

Ben je ouder of coach?

Besef dat coach en scheidsrechter vrijwilligers zijn die in hun vrije tijd jouw kind bijstaan. Realiseer ook dat mensen fouten kunnen maken: de scheidsrechter kan partijdig zijn of niet goed fluiten en dat is natuurlijk vervelend. Maar hou jezelf en je kind voor dat de scheidsrechter in één seconde beslissingen moet nemen en dat dat soms niet de juiste kunnen zijn of lijken. Dat is menselijk. Laat de wedstrijd daar niet door verpesten! Geef je kind het goede voorbeeld en blijf positief, sportief en rustig.

Wat kan je als ouder wél doen?

Spreek van tevoren met de coach af of het handig is als jij als ouder je kind aanmoedigt. Is dat zo, vraag vervolgens aan je kind of het aangemoedigd wil worden door jou. Als je kind dat niet wil, respecteer dat en vraag wat je eventueel wel mag doen. Je kan bijvoorbeeld een lijstje maken met goede dingen die je hebt gezien, en wat beter kan. Geef de wedstrijd een cijfer: let daarbij op sportiviteit, techniek, snelheid etc. Gaat het om een teamsport,  dan kan je afspreken met coach, spelers en andere ouders dat jullie allemaal een coachrapport maken en dat nabespreken.

En onthoudt: Dit zijn kinderen. Dit is een spel. De coaches zijn vrijwilligers. De scheids is ook een mens. Dit is niet de Champions League!Coachrapport

Je kunt een voorbeeld van het coachrapport hier gratis downloaden.

(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.