By 13 maart 2016 Read More →

Zet jij je kind op de eerste plaats?

Soms lach ik om mezelf als moeder. Vroeger was ik continue verbaasd dat m’n moeder altijd het laatste stukje taart aan mij gaf. Of haar geld aan kleren voor mij uitgaf in plaats van voor zichzelf. Ik vond het – als egoïstische puber – moeilijk voor te stellen dat je altijd je kind op de eerste plaats zet.
 
En nu ik twee kinderen heb? De oermoeder is opgestaan! Vast wel herkenbaar, maar cijfer je jezelf helemaal weg nu je een kind hebt?

Niet vanaf dag 1 moedergevoel
Sommige vrouwen voelen direct een hele sterke band met hun baby vanaf het moment dat ze zwanger zijn. Fysiek gezien ben je tijdens je zwangerschap natuurlijk het meest verbonden dan je ooit zal zijn. Recent onderzoek toont aan dat er zelfs cellen van kinderen zijn gevonden in de hersenen van moeders…creepy!

Voor mij werkte het alleen niet zo. Het is zo onwerkelijk wat er allemaal gebeurt en vooral staat te gebeuren in je leven, dat ik niet meteen een band voelde. Ook na een hele pittige bevalling had ik niet direct een moedergevoel. Mijn dochter lag op een andere verdieping en pas na twee dagen mocht ik haar vasthouden. En het eerste dat ik dacht: ze stinkt! Ik voelde me behoorlijk rot dat ik zo dacht.

Als je geen kind hebt is het lastig voorstellen dat je altijd je kind op de eerste plaats zet. Toch krijgt bijna elke moeder dat oergevoel ontdekt Suzanne. Lees haar blog.

 

Van huilen naar lachen
De eerste weken met een baby waren zwaar, zeker als iedereen zegt dat je op je moedergevoel moet vertrouwen. Wat doe je dan als je dat niet hebt? Maar toen het vele huilen ook plaatsmaakte voor lachen, heb ik dat moedergevoel snel ontwikkeld. ’s Nachts eruit om drinken te geven, om 11 uur nog niet ontbeten hebben tijdens je verlof of ineens een stuk minder spontaanst de deur uit kunnen? Helemaal niet erg!

 

Kind op de eerste plaats

Ik kom zelf dus al lang niet meer op de eerste plaats. Afzeggen voor iets heel leuks of een belangrijke meeting op je werk is makkelijk als je kind ziek is of je hulp nodig hebt. Ook doe je soms rare dingen voor je kind. Zoals een dansje doen in de supermarkt om een woedeaanval te voorkomen en met een erg moe kind op schoot eten.
 
Uiteraard heb ik zelf ook een leven. Ik werk maar liefst 36 uur, probeer mijn vriendinnen te zien en moet van mezelf sporten. Vaak met een ongemakkelijk gevoel om iedereen thuis achter te laten, maar uiteindelijk is het fijn om ook nog alleen Suus te zijn. Maar dat koekje bij de cappuccino? Ik geeft het inmiddels altijd weg!

Bron: Scientific American – Foto credits: Pim Geerts
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..