Weg met de ochtendstress!

Ochtendstress! Als je kinderen hebt, loopt het ochtendritueel zelden zoals je van te voren bedacht had. Lianne heeft 8 tips die bijdragen aan minder stress. Lees het artikel op www.moodkids.nl. Helpen deze tips jou ook?

Ken je dat? Je moet werken en de kids moeten naar school of de opvang. Je denkt alles onder controle te hebben, maar elke ochtend is het weer een race tegen de klok! Ochtendstress: als ouder met kinderen loopt de ochtend zelden zo als je vantevoren bedacht had.

Waar gaat het mis? Dat je bed zo lekker ligt in de ochtend? Dat je het brood vergeten bent uit de vriezer te halen? Dat je kleine nog net even lekker in de schone luier poept? Ik denk dat we hier allemaal wel eens tegenaan lopen. Vrolijker wordt je er in elk geval niet van.

Maar, goed nieuws, er zijn een aantal trucs om te voorkomen dat je elke ochtend zo moet rennen en vliegen.

8 tips tegen ochtendstress

  1. Zorg dat je de avond ervoor je keuken netjes achter laat. Maak hier een gewoonte van. Echt, dit kost je 10 minuten elke avond, maar in de ochtend heb je er enorm profijt van!
  2. Bereid de avond van te voren zoveel mogelijk voor; leg kleding klaar, check of er de volgende dag speciale dingen zijn, zorg dat alle trommels schoon zijn, dek alvast de ontbijttafel etc.
  3. Hoe lekker je bed ook is… sta een kwartiertje eerder op dan je tot nu toe doet. Dit geeft je tijd om zelf de dag fris te starten.
  4. Verdubbel de tijd die je denkt ergens voor nodig te hebben voor je kinderen. Bijvoorbeeld boterham eten kost jou 5 minuten, maar je kind 10 minuten. Even schoenen en jas aantrekken heb je met peuters en kleuters niet binnen 2 minuten gedaan, reken op 5 minuten. Alles waarvan jij denkt :’dat doen we even’ werkt niet met kleine kinderen.
  5. Stel prioriteiten. Ben tevreden als je kind zichzelf heeft aangekleed, dat de kleurencombinatie niet jouw keus is, is niet zo belangrijk.
  6. Laat je kinderen weten wat je van ze verwacht. Zelf aankleden, brood smeren, haren kammen, tandenpoetsen etc. Dat voorkomt gedoe, ze weten inmiddels dat sommige dingen moeten.
  7. Zorg voor een routine. Eerst aankleden en dan naar beneden of eerst eten en dan aankleden. De volgorde maakt niet zoveel uit, maar doe het wel elke dag in dezelfde volgorde.
  8. Relax en blijf lachen, hoe minder gestresst jij bent, hoe minder gestresst je kinderen zijn!

En heus, er zullen altijd ochtenden zijn die niet zo lopen als gepland. Ochtendstress 100% vermijden is met kinderen echt onmogelijk. Maar met de handigheidjes van hierboven zul je die tot het minimum beperken. En gelukkig duurt de ochtend maar kort. 😉

Heb jij nog andere tips die jouw ochtend goed doen verlopen? Laat het ons weten op Facebook of hieronder.

Hoe voorkom je ochtendstress?

(c) Can Stock Photo

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...