By 22 februari 2016 Read More →

Wat leer jij je kind over zwerfafval?

Zwerfafval is echt niet iets dat alleen in de grote stad te zien is. In ons kleine dorpje hebben we er ook last van. Ik kan me dan ook zeer verbazen over de jongeren die langs ons huis fietsen en lege blikjes drinken en snoepverpakkingen van zich af smijten. Onze 7-jarige zoon verbaast zich daar trouwens ook over. Hij staat regelmatig in onze voortuin om daar het zwerfafval van anderen uit te halen.

Die voorliefde voor afval opruimen, heeft hij al wat langer. Toen Job 4 jaar was, zijn we op vakantie geweest naar de westkust van de USA. Uiteraard hebben we daar verschillende nationale parken bezocht. In ieder park heb je een geweldig programma voor kinderen. Door het oplossen van vragen, kun je uiteindelijk ‘Junior Ranger’ worden. Je legt -lekker Amerikaans- een eed af dat je goed voor onze aarde, de dieren en planten zult zorgen en dan krijg je een junior ranger-speldje. Uitermate schattig. Wij hadden nooit kunnen bedenken hoeveel effect dat jaren later nog zou hebben.

zwerfafval donald duck duckstad 2

Job als junior ranger in Zion Park

Zo’n twee jaar geleden bedacht Job dat hij het zwerfafval in onze straat wel kon opruimen. Ik was in de voortuin aan het werk en riep -niet helemaal met mijn gedachten erbij- natuurlijk mag dat! Inmiddels is dat rondje (steeds) groter geworden. Job zorgt namelijk op gezette tijden eigenhandig voor het schoonhouden van onze buurt. Op zijn skelter en gewapend met karretje, vuilniszak, prikker en handschoenen ruimt hij troep op. Mijn man en ik lopen met hem mee. We krijgen legio reacties onderweg, hoe goed het van ons is dat we hem op deze manier opvoeden. Elke keer leggen we uit dat hij dat toch echt ooit zelf bedacht heeft.

zwerfafval donald duck duckstad

Job afgelopen zomer aan het werk. Hoe hij aan dit hesje en prikker kwam, zal ik nog een keer over schrijven, is een apart artikel waard.

Zwerfafval in Duckstad

Ook in Duckstad is zwerfvuil opruimen geen peulenschil. Daarom roept het weekblad vanaf vandaag iedereen op om zijn of haar steentje bij te dragen aan een schone leefomgeving en met een origineel opruimplan te komen. Vanaf vandaag kunnen alle opruimplannen aangemeld worden op donaldduck.nl/cornelisprul. Job wil met vrienden ook een opruimplan inleveren.

In Donald Duck 12 maken de inwoners van Duckstad er een flinke rommel van. Donald Duck en de neefjes gaan daar wat aan doen in de editie die op donderdag 17 maart verschijnt. Wellicht dat Jobs bijdrage wel mee kan helpen in de strijd naar een schoner Duckstad!

Cornelis Prul Prijs van gerecycled afval
Wel leuk ook, want het meest originele plan wordt beloond met een heuse Cornelis Prul Trofee, een replica van het kolossale standbeeld van de stichter van Duckstad. Deze trofee, die 3D geprint wordt van gerecycled afval, wordt vervaardigd in samenwerking met afvalverwerker Van Gansewinkel en de tekenafdeling van het weekblad. Rondom de uitreiking is op DonaldDuck.nl de ‘the making of…’ van dit bijzondere project te zien. Via #CornelisPrul zijn de initiatieven en opruimverhalen te volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Op woensdag 16 maart wordt de Cornelis Prul Prijs uitgereikt aan de winnaar met het beste opruimplan. De winnaar krijgt naast de prijs ook een gratis jaarabonnement op Donald Duck.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.