By 13 februari 2016 Read More →

Nachtmerrie van je kind

Kleuterdochter (4) heeft waterpokken en kwam vannacht ijlend van de koorts bij ons bed… ‘Mammie, er vliegen allemaal waterpokken door de kamer!’. De verhalen die mijn vrouw op verjaardagen over mijn nachtelijke avonturen vertelt zijn minder zielig.

Haar favoriet is die van de keer dat ik midden in de nacht uit bed sprong en onze kingsize boxspring met al mijn kracht een halve meter omhoog tilde… Ik droomde dat het bed op een berg stond met vrouw en vier kinderen erin.

Levendige dromen en slaapwandelen zitten bij ons in de familie. Ikzelf ben met periodes zeer actief ’s nachts. Dan ben ik tussen de lakens op zoek naar een baby, een peuter of kleuter, die ik natuurlijk niet kan vinden omdat ze veilig in hun eigen bedje liggen. Mijn vrouw weet me gelukkig snel te kalmeren en dan keert de rust terug.

Ook mijn kinderen kunnen er wat van, levendig dromen en zelfs slaapwandelen. Als het een leuke droom is, is er niets aan de hand. Dromen zijn een hele natuurlijke manier om de dag te verwerken.

nachtmerrie van je kind

 

Waarom hebben kinderen nachtmerries? Kinderneurologen leggen uit: ook een nachtmerrie is een verwerking van dingen die overdag gebeuren, maar tijdens een nachtmerrie worden gebeurtenissen uitvergroot en ziet alles er anders (en eng) uit. Indrukwekkende gebeurtenissen, koorts, stress, slaapgebrek en een trauma verhogen het risico op het ontstaan van een nachtmerrie. Aanleg speelt een rol, zoals ik in mijn gezin heb geconstateerd.

Wat kan je doen als je kind een nachtmerrie heeft?

# Stel je kind gerust, dat is het belangrijkste. Neem de nachtmerrie wel serieus.

# Leid je kind af

# Even veranderen van omgeving, het licht aan doen, een slokje drinken, … zijn dingen die kunnen helpen

Wanneer kinderen erg veel last van nachtmerries hebben en daar ook nog overdag last van hebben of angstig worden om te gaan slapen, kan begeleiding door een psycholoog of orthopedagoog zinvol zijn.

Met onze kleuterdochter gaat het inmiddels een heel stuk beter. Voorlopig vliegen hier geen waterpokken meer door de lucht!

 

Bron:  Behavioral sleep problems in children and adolescents. Moor M.J. Clin Psychol Med Settings.
(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>