By 30 januari 2016 Read More →

Valse Kroep

Heb jij er weleens van gehoord? Laryngitis stridulosa is de Latijnse benaming. Valse kroep of pseudo kroep is een virusinfectie waarbij de slijmvliezen van de stembanden en de bovenste luchtwegen ontsteken en opzwellen.

Verschrikkelijk! Overdag is er helemaal niks aan de hand. Mijn zoontje van twee gaat ’s avonds gewoon naar bed en na een tijdje begint hij – vanuit het niets – te hoesten. Als je ‘m dan uit bed haalt merk je, dit is geen gewone hoest. Een ‘blafhoest’ die nog het meeste weg heeft van een blaf van een zeeleeuw.

Symptomen pseudo kroep: 

#komt voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar, vooral jongetjes;

#temperatuur komt niet boven 38 graden uit;

#bij praten en/of huilen kan stemgeluid erg hees klinken;

#’s avonds of ’s nachts wordt het kindje huilend wakker van de benauwdheid.

Paniek, blinde paniek.

Gisteravond was de tweede keer dat onze Benjamin hier last van kreeg. De eerste keer een jaar geleden, kon hij van de benauwdheid nauwelijks ademhalen. Het was midden in de nacht. Nadat we de huisartsenpost hadden gebeld, ben ik naar het ziekenhuis gereden. De tip is dan wel om rustig te blijven en om een boekje met hem te gaan lezen of te gaan stomen. Maar als je niet weet wat er aan de hand is en je vrouw denkt dat ons kindje dood zal gaan… dan ben je in paniek. Gelukkig ben ik van nature vrij rustig en kalm en uit zich dat niet aan de buitenkant.

Ook gisteravond op advies van de huisartsenpost weer opnieuw naar het ziekenhuis. Je kunt je voorstellen dat je peuter niet weet wat ‘m overkomt. Dat hij niet kalm in z’n autostoeltje plaatsneemt, en dat hij alleen nog maar meer gaat huilen. Helaas kun je onze kleine man nog niet uitleggen dat hij beter rustig kan blijven en z’n aandacht kan richten op z’n ademhaling. Na medicatie in het ziekenhuis en een paar uurtjes verder gaan de klachten over en mogen we weer naar huis.

foto kind ziek ziekenhuis stethoscoop

Op een rijtje: wat te doen bij een aanval van pseudo-kroep?

# blijf zelf rustig en leid je kind af;

# het effect van stomen is niet wetenschappelijk bewezen, maar werkt voor sommige kinderen wel;

# ook frisse buitenlucht kan helpen;

# nemen de klachten niet af? Neem contact op de met huisartsenpost!

En vandaag? Helemaal niks aan de hand..

(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>