Hoe leer je je kind met geld om te gaan?

Stel je loopt met je kind door een warenhuis en het ziet iets wat het héééél graag wil hebben. Je vader- of moederhart wil onmiddellijk aan die kinderwens voldoen, maar je verstand zegt je dat er de volgende keer weer een wens is, en daarna weer, en … Je herkent het vast. Beter is om je kind te helpen om die wens zélf te vervullen. Of om het gewenste op zijn of haar verlanglijst te zetten. Het één zorgt voor creativiteit (wat kan ik doen om geld te verdienen) en het andere om je wensen uit te stellen (niet elke behoefte meteen bevredigen). Maar hoe doe je dat nu precies?

Hoe leer je je kind met geld om te gaan? En hoeveel zakgeld krijgt het? Lees welk bedrag er bij welke leeftijd past en hoe je je kind met geld leert omgaan. #geld

Als je je kind van jongs af aan leert om met geld om te gaan zal het daar later veel profijt van hebben.

Zo leer je je kind met geld om gaan:

Allereerst – laat zien of bespreek: wat is geld, hoe kom je eraan, wat kan je er mee doen en wat niet. Wat is sparen, welke keuzes maak ik, hoe leer ik om niet meteen mijn behoeften te bevredigen, wat is het leuke van om ergens naar uit te kijken, etc

Daarna – laat ze met geld omgaan:

 • Kinderen leren rekenen in groep 3, geef ze vanaf die tijd zakgeld, dan kunnen ze dat rekenen meteen in praktijk brengen.
 • Spreek een vaste dag en een vast bedrag af (en hoe lang geldig? Een jaar?). Gebruik zakgeld niet om te belonen of te straffen!
 • Spreek af wat ze wel en niet van hun zakgeld moeten betalen maar laat daarna aan hen zelf over wat ze met hun zakgeld doen.
 • Als ze iets duurs willen hebben laat je ze dat op hun verlanglijst zetten of er zelf voor sparen. Val niet in de valkuil van eerst lenen en later afbetalen! Jij bent dan degene die achter de afbetaling moet aangaan en je kind leert niet om zelf verantwoordelijk te zijn.
 • Bij sparen: gebruik bij kleine kinderen een doorzichtige spaarpot, open bij oudere een spaarrekening : zo kunnen ze zelf zien hoe hun geld “groeit”.
 • Geef oudere kinderen kleedgeld, zo ervaren ze hoeveel kleren kosten en wat ze kunnen doen en laten (één merkkledingstuk of meerdere merkloze).
 • Het bedrag aan zak- of kleedgeld hangt af van je eigen budget en wat het kind ermee moet doen (zelf mobielabonnement betalen of niet, etc). Informeer bij andere ouders wat hun kinderen krijgen en stem eventueel op elkaar af.
 • Laat kinderen zelf geld verdienen: honden uitlaten, oppassen, oude spullen verkopen, klusjes doen, optreden met instrument, etc
 • Geef je kind budget om een cadeau voor iemand te kopen en maak afspraken: koopt je kind het eerste cadeautje dat het tegenkomt of kijkt het eerst rond? Bewaart je kind de bon zodat de aankoop geruild kan worden?
 • Bij oudere kinderen: geef een budget om een maaltijd te maken. Spreek af wat het ervan betaalt: is er nog voorraad in huis? Neemt het een tas mee (zodat je geen €0,25 hoeft te betalen voor een plastic tas)? Zoekt het een recept en maakt het een boodschappenlijstje?
 • Op de website van het Nibud vind je alles over financiële opvoeding en ook dit overzicht van het (gemiddelde) bedrag per week dat kinderen in Nederland krijgen.

hoeveel zakgeld krijgt een kind

Hebben jullie nog goede ideeën of adviezen voor ouders? Laat het ons hieronder weten of deel je ervaring op Facebook!

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.