By 19 november 2015 Read More →

Alleenstaand moederschap kent ook voordelen

Het spreekt bijna voor zich dat er aan het alleenstaand moederschap of ouderschap, nadelen kleven. Iedereen kan zich daar wel iets bij voorstellen. Sterker nog, men is ook geneigd daar als eerste aan te denken. Voordat ik zelf alleenstaand moeder werd, had ik diezelfde neiging. Dan moet je alles altijd alleen doen! Hel(p)!

De zwaarte van het alleenstaand ouderschap ondervind ik nu aan den lijve en ook de soms verstikkende eenzaamheid die je erin kunt ervaren. Het gemis aan het met je geliefde kunnen delen van de grote en kleine ontwikkelingen in het dagelijks leven van je kind. Trekjes of uiterlijke kenmerken die je herkent van of uit de ander, maar altijd in afwezigheid van die ander. Dus ja, ik moet soms best wel even slikken (en weer doorgaan!).

Voordelen alleenstaand moederschap

Gelukkig ervaar ik als alleenstaand moeder ook voordelen aan het alleen moederen en opvoeden. Hier volgt een heuse opsomming, want het zijn er echt meer!

#1 Geen overleg

Alle beslissingen rondom mijn kind en ons leven worden door mij genomen, ik hoef niet alles (tot in den treure) te overleggen met iemand die er weleens een geheel andere zienswijze op na kan houden. Dit voorkomt gebakkelei en onenigheid.

Ook voor je kind is dit wel zo rustig en duidelijk, mama beslist. Punt. Dit geeft op latere leeftijd van je kind ook geen ruimte om ouders tegen elkaar uit te spelen. Bondjes sluiten en onderhandelen met de ander is gewoon geen optie.

#2 Eenduidige opvoeding

Als je alleen beslist op die wijze en binnen die opvoedkaders die jou passen, dan is de kans erg aannemelijk dat je een eenduidige consequente opvoeding meegeeft aan je kind. Ik handel binnen de opvoeding niet alleen op basis van gevoel, maar ook zeker vanuit bepaalde principes en gedachtes over opvoeding. Die veranderen niet met de dag, dus consequent zijn en blijven is wellicht makkelijker dan als je samen opvoedt. Het is uiteraard geen garantie voor succes maar het is nou eenmaal makkelijker om je eigen pad te volgen dan twee niet altijd gelijk lopende paden naast elkaar.

voordelen alleenstaande moeder

#3 Kinderbedtijd is mama’s tijd

Als mijn zoon om zeven uur op apegapen ligt, begint mijn avond! Uiteraard moet ik dan nog de rommel opruimen, een wasje draaien etc. maar die paar uurtjes voor mezelf voor het naar bed gaan, vind ik zo heerlijk. Ik kan lekker een bad nemen, een serie kijken op tv, een wijntje drinken, een artikel schrijven. En dit alles kan ik ongegeneerd doen in een afzichtelijk huispak met mijn mascara op half zeven en mijn haar in de knoop.

Ik hoef niet naast moeder ook nog een leuke vrouw/vriendin/minnares te zijn en energie in mijn relatie te steken. Over seks nog maar niet te spreken. Een seksloos leven ligt voor kersverse ouders toch al op de loer. Dan liever in mijn eentje een seksloos leven dan dat ik me ook nog de mislukte (bed)partner moet voelen. Nee, al die zorgen zijn aan mij niet besteed en dat vind ik helemaal niet erg!

#4 Werken als alleenstaande ouder is voordelig

Als werkende alleenstaande ouder, hoef je er financieel niet heel erg op achteruit te gaan. Uiteraard heb je geen dubbel inkomen wat je wel hebt bij tweeverdieners in het gezin, maar de overheid stimuleert het werken van alleenstaande ouders enorm middels verschillende financiële tegemoetkomingen als het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Klinkt allemaal een beetje technisch, maar als je je erin verdiept kan het zeker voordelig uitpakken. Je moet het natuurlijk wel even aanvragen allemaal, je krijgt het (los van de kinderbijslag) niet automatisch op je bankrekening gestort omdat je alleenstaand ouder bent. Zie voor info: Rijksoverheid.

#5 Quality time met je kind

Last, but zeker niet least is natuurlijk het feit dat je ontiegelijk veel tijd met je kind doorbrengt. Het contact is intens omdat het binnen de gezinssituatie altijd 1 op 1 is. Ik hoef mijn aandacht niet te verdelen over mijn kind en een partner. Alle tijd samen is ook echt alle tijd samen, met de volledige aandacht voor elkaar. De band tussen moeder en kind is dan ook erg sterk.

Ik realiseer me terdege dat je tegenover deze voordelen in dezelfde categorie ook net zo goed een nadeel kunt plaatsen, zoals met bijna alles in het leven. Maar ik hou het graag positief!

We zijn niet zielig!

Ik zou het alleenstaand ouderschap hiermee niet willen promoten, want voor mij was het immers ook een min of meer noodgedwongen keuze (zoals is te lezen in mijn eerste blog), maar ik wil wel echt benadrukken dat alleenstaande moeders zeker niet per definitie zielig of achtergesteld zijn. Althans, zo ervaar ik het zelf absoluut niet. Voor mij wegen de waardevolle voordelen meer dan genoeg op tegen de nadelen die er uiteraard ook zijn.

Dit geschreven hebbende, kan ik in ieder geval concluderen dat ik mijn quality-avond toch maar weer leuk en zinvol heb besteed 😉

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roos (35) is singlemoeder en deelt haar leven met zoontje Mees. Lees meer..