Dit is het salaris van een thuisblijfmoeder

Als de thuisblijfmoeder een aangepast salaris zou krijgen voor alle dagelijkse werkzaamheden die ze doet, zou ze €72.297,78 per jaar verdienen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Viking dat is uitgevoerd onder 700 Nederlandse en Vlaamse thuisblijfouders.

Vertaalt de waarde van liefde zich in een salarisstrookje? Natuurlijk niet. En natuurlijk werkt de formeel werkende ouder ook hard voor de centen op zijn loonstrookje. Maar in deze tijd waar men ogenschijnlijk zelfwaarde sterk verbindt met het werk, vond Viking het blijkbaar interessant om eens te kijken wat de marktwaarde van thuisblijfouders is volgens het financiële systeem.

De thuisblijfouders uit dit onderzoek gaven aan gemiddeld 91 uur per week aan het werk te zijn. Meer dan het dubbele dus van de reguliere 40-urige werkweek!

Project management
Als thuisblijfmoeder ben je multitasking project manager pur sang. Je bent kok, huishoudster, inkoper, kinderverpleegkundige, opvoedkundige, psycholoog en onderwijsassistent ineen. Je organiseer alles om je kinderen heen. Je werkt onregelmatige uren, kookt regelmatig voor een klein leger (aan vriendjes en vriendinnetjes), organiseert vaak kleine evenementen, speelt voor taxichauffeur, etc.. En dat alles zonder er voor betaald te krijgen. Laat staan een dikke 72 duizend euro..

Continue
Natuurlijk is niet alleen geld drijfveer. Het gaat ook vooral om plezier en waardering. En niet alleen voor thuisblijfmoeders, maar voor iedereen. Stel je voor dat je werk verricht waar je geen plezier in hebt en waar niemand zijn waardering voor uitspreekt… Nou dan moet het uit je tenen komen.

Bovendien moet je als thuisblijfouder altijd klaarstaan voor je kinderen en alert zijn. Er wordt continue een beroep op je gedaan. Verzorgen is opvoeden en dan kan je dus niet de deur achter je dichttrekken zoals dat op kantoor wel kan. Het is continue en dat is wat het misschien wel zo zwaar (en leuk!) maakt.

dit is het salaris van een thuisblijfmoeder

Uitleg bij de cijfers:
De gemiddelde leeftijd van de kinderen (6jr) is gehanteerd als ervaringsniveau. Daarnaast is de loonwijzer gebruikt om te bekijken wat de specifieke beroepen in combinatie met de jaren ervaring gemiddeld verdienen. Omdat thuisblijfouders geen vakantie kennen, zijn de weeksalarissen maal 52 vermenigvuldigd om het totale jaarsalaris vast te stellen.

In dit onderzoek worden thuisblijfouders vergelijken met het runnen van een startende onderneming. Als echte zelfstarter ben je namelijk alles en iedereen tegelijk. Je hebt geen vakantiedagen, kan geen ziekteverlof opnemen en er is geen dertiende maand. Bakkenvol met liefde stop je in je werk.

Goh, lijkt toch wel heel veel op het ouderschap, vind je ook niet?

infographic en bron: Viking

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.