Zegt jouw kind ook wel eens shit?

De taalontwikkeling bij kindjes is erg fascinerend. Voordat je het weet praat je kind je in alles na en hoor je hem tegen pop zeggen dat pop niet zo moet ’treuzelen’. Of gebruikt hij woorden als ‘alhoewel’ en ‘echter’ terwijl je denkt dat hij nog geen idee heeft wat het betekent. Alleen omdat jij zo praat.

Schattig toch? Totdat je kind iets laat vallen en keihard ‘shit’ (of erger) roept. Ben jij ook zo benieuwd wanneer je kind je woorden eigenlijk begrijpt? Vanaf welk moment je dus extra op je woorden moet letten (en zelf moet stoppen met vloeken..), hieronder lees je het.

Taalontwikkeling kind begint al in je buik

Onderzoek wijst uit dat een baby vanaf de helft van je zwangerschap al klanken kan horen. Wat je zegt maakt nog niet zoveel uit natuurlijk. In de eerste maanden uit je buik is het belangrijk om tegen hem te blijven praten, wat hij dan nog niet begrijpt. Ook al is dit het hardop bedenken van een boodschappenlijstje, het voorlezen van de gebruiksaanwijzing van de babyfoon of iets anders spannends dat je meemaakt tijdens je verlof.

Gesprekjes voeren met je kind
Hoe jong hij ook is, het is belangrijk voor zijn taalontwikkeling dat je reageert als je baby iets zegt. In het begin communiceert een baby met huilen, vanaf 6 weken komen hier klanken bij en hij brabbelt met 6 maanden. Hij bedoelt hier nog niks mee, maar door te reageren maak je 1-op-1 gesprekjes leuk. En daar leert hij het meeste van. Probeer ook vroeg te beginnen met het voorlezen van boeken.

Taalontwikkeling kind Foto gemaakt door Pim Geerts

Het begrijpen van opdrachten en vragen

‘Geef de lepel maar aan mij’ begint je kind al vanaf een maand of 9 te begrijpen. Ook het begin van een liedje zoals ‘Klap eens in je handjes’ tovert een grote grijns op zijn gezicht, omdat hij weet wat er komen gaat. Vanaf 12 maanden gaat hij ook zijn eerste woordjes zeggen of proberen te zeggen, want uitspraak is nog lastig uiteraard.

Goed nieuws: je kunt het scheldwoord ombuigen!

Kleine kinderen begrijpen al veel meer dan ze kunnen zeggen en hebben meer door dan je denkt. Een peuter van anderhalf kent tussen de 20 en 50 woorden. En leert zo’n zes nieuwe woorden per dag erbij. Ook shit. Gelukkig kun je het nog ombuigen. Dit doe je niet door letterlijk te corrigeren wat hij fout zegt. De theorie leert dat je het goede woord op een natuurlijk manier in het gesprek moet verwerken. Zo weet hij dat je hem begrijpt en leert hij hoe je het woord wel uitspreekt of gebruikt. Ik heb dus bedacht als ik weer eens shit hoor uit de mond van mijn kindjes: ‘Chips, wat een goed idee! Laten we dat eten.’ Een flauwe klassieker om van shit chips te maken, maar ik ben benieuwd hoe snel ze ‘chips’ gaan zeggen.

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..