By 30 augustus 2015 0 Comments Read More →

Tijd voor jezelf is belangrijk! Maar hoe en waar begin je?

Als kersverse alleenstaande moeder is het soms moeilijk voor te stellen dat je ooit de tijd hebt gehad om een paar uur lang met een kop thee en de nodige versnaperingen op de bank een boek te liggen lezen, of om lekker uitgebreid in bad te gaan (inclusief masker- en scrubsessies), langer dan vijf gehaaste minuten een winkel van binnen te zien of om überhaupt enige tijd met jezelf door te brengen. En toch is juist die tijd voor jezelf binnen het hectische, drukke en turbulente leven van een alleenstaande- en werkende moeder essentieel!

tijd voor jezelf nemen

Zeker de eerste maanden na de bevalling weet je niet wat je overkomt! Je draait voor alles in je eentje op; de verzorging van je kind, het huishouden, de boodschappen, de kraamvisite, met je kind de frisse lucht in, ALLES.

Kortom; je dagen zijn behoorlijk tot de nok toe gevuld, vooral ook omdat de nachten niet meer het rustpunt van je dag zijn, maar een verlenging van die dag waarbinnen bepaalde activiteiten genadeloos worden voortgezet en er dus volop gebruik wordt gemaakt van de 24 uur die een dag telt. Hoewel ik het er allemaal meer dan graag voor over heb gehad, is het wel een feit dat ik de eerste maanden van het leven van mijn zoon in een continue staat van megabrakheid door het leven ben gegaan. Daar was mijn studententijd drie keer niks bij. Na bijna een jaar heeft deze dagelijkse megabrakheid gelukkig plaatsgemaakt voor een om-de-paar-dagen-mindermegabrakheid, wat al heel plezierig is. Het moge duidelijk zijn; aan jezelf als mens, vrouw, vriendin, dochter kom je in het allerbegin niet toe. Je bent moeder; een single moeder en een full-time moeder and that’s it, no mercy!

Om niet geheel door te draaien, want dit kan soms best een beetje op de loer liggen, is het van essentieel belang dat je binnen alle hectiek toch een beetje me-time in ziet te plannen. Die tijd voor jezelf behoeft niet meteen een superdeluxe dag in een welness-center in te houden, maar een uurtje tijd voor een baddersessie of een boekje op de bank is al heel erg fijn. Zelfs het drinken van een warm kopje thee of koffie, in plaats van een steevast koud geworden brouwsel is al uiterst aangenaam.

Maak daarbij gebruik van je netwerk en als je geen netwerk hebt; probeer deze dan op te bouwen want het is cruciaal. Vraag je moeder, een vriendin, een collega of de buurvrouw om een paar uurtjes in de week even op je kindje te passen. Dit hoeft overigens niet per definitie te betekenen dat jij of je kindje met oppas dan ook het huis moeten verlaten, je kan ook prima in bad gaan als je oppas met je kindje in de woonkamer is.

Ik moet toegeven dat ik het in het begin zelf extreem lastig vond om de zorg voor en het toezicht op mijn zoontje over te laten aan een ander. Toch is het goed dit wel te doen, niet alleen om die broodnodige tijd voor jezelf te kunnen nemen, maar ook om even los te komen van je kind en je kind ook de ruimte te geven zich te kunnen richten op een ander. Het leven van je kind bestaat immers niet alleen uit zijn mama en het is voor moeder en kind denk ik goed om al af en toe te leren wennen aan een stukje loslaten. Dit laatste met name omdat je 24 uur per dag al zo op elkaars lip leeft zonder dat je kind ook dagelijks door een ander(e ouder) wordt opgepakt, vertroeteld en verzorgd. Cocoonen is goed en waardevol, maar te hard en obsessief cocoonen lijkt me niet erg gezond. Dus doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kind! Meteen een goeie stok achter de deur.

Heb je die eerste stap gezet en heb je even je handen vrij om iets voor jezelf te doen, kom dan niet (zoals ik zelf maar al te vaak wel heb gedaan) in de verleiding om toch even dat wasje op te vouwen of snel even de vloer te dweilen. Laat de boel voor dat ene uurtje even echt de boel en geniet van de kostbare en spaarzame tijd voor JOU. De batterij loopt al zo snel leeg en dat beetje tijd om weer op te laden heb je gewoon nodig. Wellicht is het niet goed voor te stellen dat iets als ontspannen echt moeite kost, maar als je 24 uur per dag en week in week uit in de overlevingsmodus staat, ben je geneigd om in dat ene uurtje voor jezelf toch in die automatische piloot verder te gaan.

Zoals gezegd bestaat de dag vanaf de start van het moederschap echt uit 24 uur.

Hieronder volgen een aantal tips om efficiënt met die tijd om te gaan, zodat er ook daadwerkelijk wat over blijft om quality-(me)-time in te plannen.

  • De online boodschappen bestelservice scheelt veel tijd en gesjouw en is in het begin echt een uitkomst. Zeker als je een zware bevalling hebt gehad en je fysiek nog verre van optimaal bent. Boodschappen worden in je keuken afgeleverd, je hoeft het alleen maar op te ruimen.
  • Neem het aanbod van anderen aan om af en toe een grote was voor je te draaien, een maaltijd voor je te koken of een boodschapje voor je te doen.
  • Kook een flink aantal maaltijden al tijdens je zwangerschap voor en knal ze in de vriezer. In het begin kom je echt niet aan koken toe. En een paar stevige, gezonde maaltijden uit de vriezer zijn dan erg welkom. Ik heb dit zelf niet genoeg gedaan, dus geloof mij: stouw die vriezer ramvol!
  • Je kan er voor kiezen je kindje niet elke dag in bad te doen, om de dag is ook goed en wassen met een waskom en een washand gaat ook prima en neemt net even wat minder tijd in beslag. Op dagen waarop de poep letterlijk tot op de rug en achter de oortjes zit, geldt deze tip uiteraard niet.
  • Een kind knoeit, maar een vlek is ook maar een vlek. Trek je kind dus niet bij iedere vlek een ander outfit aan. Dit scheelt enerzijds veel gehannes met armpjes, beentjes en hoofdje en anderzijds ook veel was en dus tijd!
  • Vers koken is absoluut het gezondst voor je kind, maar de afwisseling met potjes eten kan ook geen kwaad. Mocht je om jou moverende redenen tegen potjesvoeding zijn en perse alles vers willen maken; kook dan meerdere porties in 1 x en gooi het in de vriezer. Zo voorkom je dat je iedere dag de stress voelt van het ook nog (verantwoord) moeten koken.
  • Probeer je kindje aan te leren dat de box een veilige en fijne speelplek is door je kindje iedere dag daar een bepaalde tijd in te leggen. Zeker voor als je kindje wat groter is en begint voort te bewegen op de grond is dit ideaal. Als moeder heb je je handen dan letterlijk even vrij om wat huishoudelijke klussen op een efficiënte manier te doen zonder dat je kindje continue achter je aankruipt of jij steeds moet kijken waar je kindje is en vooral wat hij aan het doen is.

Het bovenstaande is geschreven vanuit mijn ervaring als alleenstaand moeder en het werkt voor mij, maar wat voor een alleenstaande moeder werkt, kan natuurlijk net zo goed voor iedere andere ouder werken, of juist helemaal niet. Dus haal er uit wat er voor je in zit en make quality-time happen!

Heb jij nog tips? Deel ze met ons en andere moeders. Dan kan via Facebook of hieronder bij de reacties.

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roos (35) is singlemoeder en deelt haar leven met zoontje Mees. Lees meer..