By 25 augustus 2015 Read More →

Een vechtscheiding kent alleen verliezers..

“Ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen in Nederland krijgen jaarlijks te horen dan hun ouders gaan scheiden. Over het aantal vechtscheidingen zijn geen officiële cijfers bekend. Ook zijn er geen officiële cijfers bekend over hoeveel kinderen problemen ervaren door een scheiding. Naar schatting verloopt 20% van de scheidingen problematisch en 16.000 kinderen ondervinden daar in ernstige mate last van”.

“Een scheiding hoeft niet schadelijk te zijn voor een kind, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die een vechtscheiding hebben meegemaakt een hogere kans hebben op delinquentie, agressief gedrag en problemen als een laag zelfbeeld en depressie”.

Aldus twee passages uit het voorwoord van het boek ‘Bewust scheiden, zo voorkom je een vechtscheiding’. Auteur Saskia Smith heeft een boek geschreven dat bedoeld is voor ouders die op het punt staan om uit elkaar te gaan en die naast hun eigen verdriet ook oog moeten houden voor het verdriet en welzijn van hun kind of kinderen. Daarvoor heeft ze elf deskundigen en 9 ervaringsdeskundigen hun ervaringen met (verbroken) relaties en complexe echtscheidingen geïnterviewd.

Persoonlijk vond ik het verhaal van Marsha Pinedo, van www.villapinedo.nl erg mooi. Marsha is kindertherapeute en heeft het online platform Villa Pinedo opgericht. Zij biedt kinderen van gescheiden ouders een plek én wil een wake-up call zijn voor ouders in scheiding. Kinderen kunnen hier leren van ervaringen van anderen en anderen met jouw verhaal steunen. En de kinderen willen samen volwassenen bewust maken van wat er in hun hoofd en hart omgaat. En daarmee werken aan gedragsverandering van ouders in het belang van kinderen.

Smith noemt het een koffietafelboek zonder illustraties. Ik kan me leukere boeken voor op de tafel bedenken. 😉 Maar ik begrijp wat ze bedoelt. Het is een boek waarvan elk interview leest als een afzonderlijk verhaal. Een boek wat je kan pakken wanneer het je uitkomt en waarin je kan lezen wat op dat moment het meest van toepassing is op jou.  Een boek wat je wellicht steun en inzicht kan bieden op het moment dat je dat nodig hebt als je in scheiding zit.

Bewust scheiden – zo voorkom je een vechtscheiding

Saskia Smith – Kosmos Uitgevers – € 17,99

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.