Zo houd je de vakantie leuk en relaxt

Heerlijk, die vakantie. Heel Nederland heeft vrij, zo lijkt het wel. De kinderen in elk geval. Dus verschuift het ritme gemakkelijk. Was je gedurende de schoolweken streng in bedtijd, nu gaat het wat losser. Op je vakantieadres is het helemaal moeilijk om vast te houden aan ritme en regelmaat. Hoe hou je het dan voor iedereen leuk en relaxt?

relaxte vakantie

Tips voor een relaxte vakantie

Tijdens de vakantie wordt het ritme en de regelmaat die je normaal gesproken volgt, vaak wat los(ser) gelaten. Sommige kinderen (en ouders!) kunnen daar goed tegen. Voor de meesten geldt echter dat het fijn is om enigszins vast te houden aan een structuur. Waarom? Wanneer je alles loslaat, je kinderen ook losgaan! Tijdens je vakantie wil je relaxen, leuke dingen doen en tijd voor elkaar hebben. Maar met een oververmoeide kleuter en een 8-jarige, is er geen lol aan om dat schattige Franse dorpje te bezoeken. Dus, hoe houd je de vakantie leuk zonder al te strak aan de teugels te hoeven trekken?

Maak een vakantieritme

 • Houd vast aan rituelen die je normaal ook hebt.
 • Lees je je kind ’s avonds voor het slapen gaan altijd voor? Doe dat dan ook op vakantie. Het is voor je kind een duidelijk moment om de dag af te sluiten.
 • Houd vast aan een bedtijd.
 • Dit kan best wat later zijn, dan op schooldagen, maar maak het niet té laat. Meestal zijn kinderen in de ochtend namelijk rond dezelfde tijd wakker. Of ze nu vroeg of laat in bed liggen.
 • Wissel af met activiteiten. Doe een dag iets actiefs en blijf de volgende dag lekker op je plek. Of wissel af; één dag kiezen de ouders, de andere dag de kinderen.
 • Maak een nieuw ritueel. Bijvoorbeeld elke namiddag even ‘borrelen’, samen wat drinken en wat lekkers eten. Of elke ochtend even alleen met papa een halfuurtje stoeien in het zwembad. Zo krijgt je vakantiedag ook structuur.

Vind je kind op vakantie gaan spannend? 

 • Print een landkaart uit en markeer daarop de route. Eventueel aangevuld met herkenningspunten. Dan weet je kind ongeveer waar jullie zijn onderweg.
 • Betrek hem of haar in de voorbereiding. Laat op internet filmpjes en foto’s zien van jullie bestemming.
 • Ga samen naar de winkel en koop samen de nodige spullen in voor de vakantie.
 • Neem een pyjama mee voor de eerste nachten die hij of zij thuis ook al aan had. Die ruikt vertrouwd. Net als het eigen kussen.
 • Wijk tijdens de vakantie niet teveel af van jullie ritme en regels van thuis. Zo blijft het voorspelbaarder.

Geniet van de heerlijke zomervakantie samen!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Vakantie

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...