By 1 mei 2015 Read More →

Maakt liefde voor je kleinkind blind?

Opvoeden is een hele klus. Je krijgt geen handleiding of cursus voor of na de geboorte, zoals in Zweden overigens wel gebeurt. Liefde is dus de leidraad. Mijn visie en ervaring is dat liefde blind maakt of op zijn minst verblindt.

Oma’s regels

Als (oppas)oma op mijn twee prachtige kleinkinderen, probeer ik mij te houden aan de afspraak die mijn dochter en ik hebben gemaakt. De regels van dochter gelden ook bij mij. Gezond eten, voldoende drinken, dagelijks buitenlucht, niet te veel tv, op tijd naar bed en zo snel mogelijk uit de luiers. Dat laatste is geen probleem als poeptherapeut ;). Voor de rest doe ik mijn best, alleen slaat de verliefdheid regelmatig toe. Daardoor verlies ik –volgens mijn dochter- het objectieve en reële beeld over mijn kleinkinderen en hun gedragingen uit het oog, met alle gevolgen van dien. Al met al weten de kleintjes al goed wat bij oma wel kan en elders niet altijd…

Trakteren

Toen ik de eervolle taak kreeg om de traktatie voor de 3e verjaardag van mijn kleindochter te verzorgen, ging ik dan ook vol liefde aan de slag. Op Pinterest vond ik Nijntjes (favoriet!) van marshmallows (niet zo gezond) op stokjes. De Nijntjes waren goed gelukt en oma mocht mee naar het feestje op de peuterschool. Nadat alle liedjes gezongen waren en kleindochter de mede-peuters in slaap had getoverd, werden de Nijntjes uitgedeeld. Eenmaal wakker vielen de peuters aan op hun Nijntje en smikkelden. Toen nam mijn kleindochter een hap. Vol verwachting keek ik naar haar, hoe zou zij oma’s kunstwerk vinden, want daar had ik het voor gedaan.

‘’Jakkie oma, wat is dit vies!’’

Mijn oma-hart liep over van liefde; ze is niet veel zoet gewend. Blind van liefde? Mwah, denk het wel. Als mijn kinderen dit vroeger hadden gezegd, was het huis te klein geweest, een soort van ‘stank voor dank’ gevoel zeg maar.

Oma’s buik

Kleindochter keek mij vervolgens lief aan en aaide over mijn buik,

‘’Oma, heb jij een baby in je buik?’’

De juffen barstten in lachen uit, alle peuters keken naar mijn buik en mijn dochter kwam niet meer bij. En ik, ik keek mijn kleindochter verblind door liefde aan. Wat een slimmerik, mijn overgangsbuik zag zij aan voor een zwangere buik. Dat had een ander mij echt niet hoeven te zeggen!

Wederzijdse liefde?

Nadat het feestje was afgelopen en kleindochter in haar autostoeltje zat, gebaarde ze naar haar moeder en zei op haar allerliefste toontje:

‘’Dag mama, ga jij weg, ik ga naar ‘oma wonen’ (lees: naar oma’s huis) en cappuccino (lees: opgeklopte melk) drinken’’.

Gelukkig, de verblindende liefde is wederzijds…of ziet mijn kleindochter het juist heel helder?

oma liefde voor kleinkind

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>