By 8 januari 2015 Read More →

Omgaan met Kinderen en het wereldnieuws

Iedere dag is er nieuws. Goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Vooral dat laatste is iets om even bij stil te staan. Want of je nu wilt of niet; ook jouw kind komt, vaak eerder dan je wilt, in aanraking met slecht nieuws. Je kind vangt een bericht op via de radio, ziet een foto in de krant, leest een kop of ziet wat voorbij komen op tv.

kinderen en nieuws

Maar hoe ga je daar als ouder nu mee om?

Moet je het nieuws weghouden van je kind? Onmogelijk. Ook niet wenselijk, lijkt me. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen het Jeugdjournaal kijken, omdat ze op die leeftijd voldoende ontwikkeld zijn. Op school hebben ze bijvoorbeeld geleerd waar bepaalde landen liggen en dat die landen erg ver weg zijn van hun eigen leefomgeving.
Kinderen kunnen vanaf een jaar of 8 dus zelf ook wel inschatten hoe erg onderwerpen als rampen, oorlogen en geweld zijn. De meeste kinderen begrijpen vanaf deze leeftijd dus ook dat ze zich niet direct onveilig door hoeven te voelen. Omdat die onderwerpen zich doorgaans vaak ver weg afspelen. Maar ook dat er vaak veel meer positieve berichten tegenover staan. Ze kunnen daardoor afstand nemen van het nieuws.

Maar wat nu als je kind jonger is dan 8?

Dan is het Jeugdjournaal misschien nog niet geschikt. Toch tonen veel kinderen al op jonge leeftijd interesse in het nieuws. Ze ontdekken dat de wereld groter is dan hun eigen omgeving en willen daar meer van weten. Ze zijn nieuwsgierig, stellen vragen en willen graag een antwoord. De meeste kinderen gaan nadat hun nieuwsgierigheid bevredigd is, weer gewoon over tot de orde van de dag. Ze gaan verder met spelen, eten of iets anders wat op dat moment belangrijker voor hun is.

Hoe te reageren als ouder?

Geef antwoord! Je moet jonge kinderen natuurlijk niet alles laten zien. En ook geen gruwelijke details vertellen. Maar je kunt ze best melden dat er iets heel ergs is gebeurd, erg ver weg.
Kinderen reageren natuurlijk ook op het gedrag van ouders. Wring jij je als ouder in allerlei bochten om de krant, de laptop (kortom het nieuws) uit het zicht van je kind te houden? Dan zal de nieuwsgierigheid van je kind alleen maar aangewakkerd worden.

Met andere woorden: juist wanneer je zo je best doet om je kind te beschermen tegen vervelende beelden, kan dat meer oproepen dan de beelden zelf. Bedenk dat de meeste kinderen het nieuws ook weer gemakkelijk van zich af kunnen zetten. Helemaal wanneer je er serieus met ze over praat.

 

Bronnen: jeugdjournaal en ouders

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.