By 21 november 2014 Read More →

Ouders in Nederland zoeken versimpeling

Hoewel kinderen voor vrijwel alle ouders het allerbelangrijkste zijn in hun leven, zet de komst van kinderen de boel wel op z’n kop. Zo staat het seksleven bij een ruime meerderheid van de ouders onder druk en nemen sociale contacten bij 68 procent drastisch af zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu. Het leven met kinderen brengt daarentegen wél structuur en dat biedt vrijwel elke ouder (96%) rust. Op het gebied van voeding houdt men het simpel en probeert zoveel mogelijk de richtlijnen van de ‘Schijf van Vijf’ te volgen (90%). Het onderzoek werd uitgevoerd door The Choice onder ruim 1.100 respondenten, ouders met kinderen van 1-16 jaar. In de gegevens hieronder ligt de focus op ouders met kinderen tussen 1- 3 jaar.

infographic ouders

Overzichtelijker leven

Hoewel het leven met de komst van kinderen meer structuur krijgt, verlangt een meerderheid van de ouders (57%) naar een overzichtelijker leven. Om de opvoeding wat te versimpelen, wil een deel van de ouders (31%) het kind (meer) eigen verantwoordelijkheid geven en consequenter zijn in ‘nee is nee’ (33%). Niet dat ouders zichzelf nu te makkelijk vinden, voor streng zijn geeft de Nederlandse ouder zichzelf met 6,6 een dikke voldoende, net iets hoger dan het cijfer voor de striktheid van de partner (6,5). Druk of niet, hygiëne is belangrijk. Ouders zien zichzelf dan ook als streng als het gaat om zaken als handen wassen en tanden poetsen (rapportcijfer 7,3). Aan tafel houden we het graag een beetje gezellig, het bordje leegeten is voor veel ouders niet langer doel op zich. Als de kinderen wat ouder zijn (9-12 jaar) wordt hier door ouders meer belang aan gehecht.

Consultatiebureau-arts Nelleke de Kom: “Ouders geven tijdens onze spreekuren vaak aan terug te willen naar ‘nee is nee’. Dat maakt je leven gewoon makkelijker. Ze ervaren met de komst van kinderen inderdaad meer drukte en stress, maar accepteren dat meestal. Het hoort er nou eenmaal bij in een gezin met jonge kinderen. Door stress kun je ook tot de kern komen: wat wil ik nou eigenlijk echt? Kinderen zetten je leven op scherp.”

Geen poespas

Hoewel een meerderheid van de ouders (zeven van de tien) met de komst van kinderen een stuk beter gaat letten op ingrediënten in voedingsproducten, maken ze zich niet zo druk om het eetpatroon van hun kinderen. De Nederlandse ouder is ook niet snel van de wijs gebracht door alle discussies over voeding; een minderheid (36%) wordt onzeker over wat er goed is voor de gezondheid van de kinderen. Ouders grijpen voor houvast naar basisvoeding uit de eigen jeugd, de meeste kinderen ontbijten bijvoorbeeld met een bruine boterham (81%), besmeerd met boter of margarine (75%) en zoet beleg (jam, appelstroop, chocoladepasta) en een glas melk (63%).

Prioriteiten

Op het gebied van voeding houden Nederlandse ouders het dus overzichtelijk, toch brengt de komst van kinderen de nodige hectiek met zich mee. Men denkt meer rust te krijgen als er betere prioriteiten worden gesteld, 61 procent denkt dat er winst te behalen valt als er duidelijker keuzes gemaakt worden in wat ze wel en niet (meer) doen. Kinderen staan met stip op nummer één op de prioriteitenlijst. Ouders cijferen zichzelf weg voor de kinderen, de meerderheid voelt zich zelfs schuldig als ze iets voor zichzelf doen. De behoefte aan een simpeler leven loopt op naarmate de kinderen ouder worden, bij ouders met een oudste kind tussen 9-12 is de behoefte aan rust het grootst.

Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu: “Het krijgen van een kind is een van de meest emotionele gebeurtenissen in het leven en brengt een enorme verandering met zich mee. Ouders hebben behoefte aan rust en structuur en stellen hiervoor een aantal duidelijke regels. En over het algemeen zijn ze heel tevreden met deze aanpak. Ouders geven zichzelf gemiddeld een 7,7 als opvoeder!”

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.