Corpus: reis door de mens

Hij stond al tijden op ons lijstje om te bezoeken: Corpus Experience. Het is, denk ik zo’n 7 jaar geleden dat we er met mijn vorige werk een innovatiecongres organiseerden en we bij aanrijden al onder de indruk waren van het gebouw en ik heel enthousiast was na een korte rondleiding door het interactieve gedeelte. Job was toen nog 4 en te jong om Corpus te  bezoeken. Op zijn laatste studiedag afgelopen juni hebben we het museum eindelijk bezocht. In dit artikel vertel ik je waarom een bezoek aan Corpus Experience met kinderen echt een aanrader is! 

Je leest in dit artikel:

  • minimum leeftijd
  • Corpus in coronatijd
  • wat doe je in Corpus?
    • audiotour ‘reis door de mens’
    • het interactieve gedeelte
  • Waarom vinden wij dit museum een aanrader
  • Openbaar vervoer en parkeren
  • Kaartjes bestellen en tip

Minimum leeftijd in Corpus

Zoals in in mijn inleiding al zei was Job destijds nog te jong voor Corpus. Ze hanteren namelijk een minimumleeftijd van 6 jaar. Kinderen van 6 tot en met 14 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. Persoonlijk vind ik 6 jaar nog vrij jong voor met name het eerste gedeelte. Ik zou zelf vanaf 8 jaar aanraden.

Een bezoek in coronatijd

Momenteel zijn wij echt voorzichtiger met bezoekjes aan openbare gelegenheden. Nu waren wij er op een reguliere schooldag en was het lekker weer, dus was het vrij rustig in het museum. Fijnste van Corpus is dat bezoekers sowieso gefaseerd naar binnen moeten i.v.m. de audiotour. Vooraf koop je kaartjes met een starttijd. Bijna elk uur start er een audiotour. Bij de ingang van het museum staat een desinfectie-zuil en looproutes e.d. zijn nauwkeurig aangegeven. Voorafgaand aan de ‘reis door de mens’ krijg je te horen welke letter van het alfabet je bent. In de reis zijn vakken gemaakt waar je in kan staan, zodat je 1,5 meter afstand kunt houden. Dat geldt ook voor de liften e.d.

In het interactieve gedeelte staat op elke verdieping bij de ingang desinfectiemiddel. Dit zijn wel allemaal dingen die je actief onderneemt en door mensen ‘moeten’ worden aangeraakt als je daadwerkelijk iets wilt doen. Hier lopen mensen wat meer door elkaar, maar juist door de timeslots voor ‘de reis door de mens’ faseert ook het bezoek zich uit. Bij de uitgang is een ruime toilet waar je je handen nog kunt wassen. Een aantal toiletten waren overigens nog afgesloten (maar dat was voor 1 juli, dus wellicht inmiddels anders). In de twee restaurants stonden de tafels ruim opgesteld en kun je zeker voldoende afstand houden.

Onze conclusie: een museum dat je zeker kan bezoeken tijdens coronatijd.

Corpus: reis door de mens

Dan het museum zelf. Je wordt gevraagd om 20 minuten (voor aanvang van je tour) aanwezig te zijn. In de ontvangsthal kun je je alvast via de pc’s inschrijven voor Corpus Life, een virtueel ‘paspoort’ voor het interactieve gedeelte. Speel je daar een spel en inlogt met die naam en code, dan krijg je de resultaten toegestuurd. Er is een kleine tentoonstelling waar je al wat dingen kunt bekijken, er is een kleine, leuke shop met allerlei gadgets en interessante boeken over het menselijk lichaam. En er staat een fotohokje… Maak je daar een foto en post je die op je social media met de #corpusnederland en scoor je 25 likes op die post tijdens je bezoek, dan krijg je een stress-hartje aan het einde. Je snapt, onze gadget-guy wilde dat wel. 😉

In diezelfde tijd worden ook de audiosets en 3D brillen uitgereikt. De audiotour is beschikbaar in 8 talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees, Italiaans en Russisch).

Als het tijd is, ga je met een roltrap omhoog en start de audiotour in de knie.  Er gebeurt veel en het letterlijk 55 minuten rondwandelen in een levensecht nagemaakt lichaam is indrukwekkend. Je ziet bijvoorbeeld hoe je lichaam een broodje kaas verwerkt, gaat in de longen met een liftje omhoog en ziet (in 3D) hoe spermacellen een eitje bevruchten. Tot grote hilariteit van de prepuber, dat snap je vast. 😉 Bij de hersens kom je uiteindelijk het lichaam weer uit. In dit gedeelte mag je niet zelf foto’s/video opnames maken. Maar om je toch een indruk te geven hier wat beeldmateriaal van Corpus zelf, wat ik heb opgevraagd.

Na afloop van de tour lever je de bril en audio weer in en kun je starten in het interactieve gedeelte. Of eerst even wat eten en drinken met een prachtig uitzicht over de omgeving van Leiden.

Het interactieve gedeelte

Na een kopje koffie betraden we het interactieve gedeelte. Dit is verdeeld over een aantal verdiepingen, waarbij je met trappen (waar in het trappenhuis ook allerlei leuke testjes worden aangeboden) naar beneden gaat. Op de eerste verdieping zijn we gestart met een gehoortest. Waar ik het slechtste scoorde, terwijl ik altijd zeg dat de rest bij ons thuis doof is. Ik ben erachter: ze zijn Oostindisch doof. Op deze afdelingen vind je een combinatie van informatie en toepassing. Job liep (vooral) van test naar test, terwijl Dennis en ik ook de informatie interessant vonden.

Alles testen en kennisquizes zijn  interactief en de uitkomst kun je dus naar je mailadres laten doorzetten als je een profiel hebt aangemaakt in de entree. Je merkt wel echt dat dit gedeelte ingericht (gesponsord?) is door de partners van Corpus. Niet altijd erg, maar vond het er soms net iets te dik bovenop liggen..

Waarom vinden wij dit museum een aanrader?

Wij houden van de combinatie informatief en zelf iets ondernemen. Ons kind vindt dat fijn! De audiotour is interessant en informatief, zonder te leerderig over te komen omdat je direct ziet en ervaart wat er gebeurt. Job heeft op de basisschool voor mijn gevoel niet heel veel aan biologie gehad. In ieder geval niet zoals ik dat tijdens mijn basisschooltijd heb gehad (zei oma ;). Wereldoriëntatie is toch breder en ging bij ons op school nog meer over vaardigheden, dan over kennisoverdracht. Seksuele voorlichting is in groep 8 gesneuveld i.v.m. corona en ondanks dat wij open zijn over seksualiteit vond ik dit echt van toegevoegde waarde.

Ook het interactieve gedeelte vond hij leuk om te doen. Bijna elk testje deed hij aan mee. Hij is inmiddels in hardlooptraining, omdat een voetballer gemiddeld 9 km per wedstrijd loopt. Het is nu bijna een maand geleden dat we Corpus bezochten en steeds komen er van die kleine feitjes naar boven in een gesprek. Het beklijft dus goed!

Openbaar vervoer en parkeren

Kom je met de trein? Pak dan op Leiden CS bus 237, 37 of 57 en stap uit op de Wassenaarseweg. Ook kun je op het station een OV-fiets regelen. Liever met eigen auto? Corpus heeft een parkeergarage onder het gebouw. Daar is voldoende parkeerplek beschikbaar tegen een tarief van 7 euro. Een parkeerticket kun je bij de kassa binnen kopen.

Kaartjes bestellen en tip

Kaartjes vooraf bestellen (via deze link)  is dus een must. Is het tijdslot dat je graag wilde hebben al vol, dan kun je nog even telefonisch contact met Corpus opnemen op de dag zelf. Soms is er nog plek. Hetzelfde geldt als je op de dag zelf nog een bezoek wilt brengen.

Tip: als je lid bent van de ANWB kun je kaartjes bestellen met 5 euro korting. Je ontvangt dan vouchercodes, die je daarna invoert op de website van Corpus. Let dus goed op: de voucher van de ANWB is dus nog geen entreekaartje.

Corpus al bezocht? En op zoek naar een ander cool museum? Bekijk dan deze pagina met leuke musea voor kinderen, per provincie.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.