By 18 oktober 2016 Read More →

Het CliniClowns College is er ook voor kinderen met autisme #autisme 66

Nicole (van MoodKids) is online ambassadeur van CliniClowns. CliniClowns biedt ook activiteiten aan voor autistische kinderen. Nicole werd benaderd met de vraag of ik zin had om een keer naar het CliniClowns College te gaan. Dat leek me erg leuk.

Een tijdje geleden werd ik gebeld om een afspraak te maken. Daarin heb ik uitgebreid verteld over Daniël. De mevrouw vroeg specifiek door naar hoe ze het beste konden reageren als Daniël het moeilijk zou krijgen. Het was een prettig gesprek en we maakten een afspraak.

Post van CliniClowns College

Na een tijdje kwam er post van de CliniClowns. We hadden Daniël nog niet echt verteld over het programma van de dag, want het geeft alleen maar stress als er iets onverwachts gaat gebeuren. We vertellen hem bij kleinere activiteiten pas een paar dagen van tevoren dat we iets bijzonders gaan doen. Dan heeft hij niet heel veel tijd om zich er druk over te maken. Het pakje rammelde, dus Daniël verwachtte dat er LEGO in zou zitten. Niet dus. Teleurstelling alom. Mijn man legde dus iets uit over het CliniClowns College en dat we met zijn allen iets leuks gaan doen. Dit leidde tot groot verdriet en treurnis bij Daniël. “Waarom overkwam mij dít nou weer!” Een (verplichte) activiteit op zijn vrije zondag! We vertelden dat het gewoon een leuke middag zal zijn met als afsluiting pannenkoeken. Vooral het vooruitzicht van de pannenkoeken was wel fijn. We zullen wel zien.

Welkom!

Toen was de grote dag aangebroken. Aangekomen op de bestemming stond er een bord voor de deur met daarop de tekst “Welkom Daniël!” (maar dan zijn echte naam, uiteraard 😉 ) Dat vonden mijn kinderen al helemaal prachtig. Toen was er een trekbel waarmee we aan moesten bellen. De binnenkomst was al een hele toer. De deur ging niet open, dus moesten ze bijna nog door een klein gat klimmen. Uiteindelijk was dat niet nodig, maar kon de deur toch open. Aan de verkeerde kant. (De deurklink zat links, maar hij scharnierde ook links.) Nou, de kinderen rolden al lachend naar binnen. De toon was gezet.

ONBEWERKT

Grote lol

We kregen daarna de rondleiding door het gebouw. Daar stond een klok tegen de muur. Bovenin zat een vogeltje. De clown zei ‘Deze klok hebben we gekregen van mijn oma. Ze heette Anna-Maria’. Waarop Daniël heel droogjes vraagt ‘is het een koekoek?’ Nou, veeg mij maar op. Prachtig!
In de volgende kamer was er een apparaat waar je drinken uit kon halen. Maar dat was ook geen sinecure, want de buizen waren niet goed aangesloten. Dus de kinderen hadden de grootste lol met het proberen hun glazen vol te krijgen met water dat steeds uit een ander kraantje kwam. Gelukkig werkte het koffieapparaat wel naar behoren. 😉

ONBEWERKT

Op een gegeven moment betrok Daniël helemaal. Hij vroeg zich af waar het circus nou bleef? Toen we zeiden dat we al een half uur bezig waren met het ‘circus’, keek hij erg bedroefd. Als je het hebt over clowns, dan hoort dat in een circus en dit was een gewoon huis. Een briljant grappig huis, maar toch geen circustent. Dat was dus even een moeilijk momentje. Maar gelukkig was zijn nieuwsgierigheid naar de volgende gekke grappen groter dan zijn ’teleurstelling’, dus gingen we vrolijk verder met het programma.

Expertise

Op sommige momenten werd hij zo opgewonden, dat hij ervan begon te kreunen en piepen. Dat vind ik moeilijk om te zien. Dat ook zoiets positiefs zo’n overdaad aan input kan geven, dat hij echt moet ventileren. Maar ja, daarvoor ben je bij de CliniClowns en ze gingen hier ook prima mee om. Lekker laten uitrazen en zodra hij weer tot rede vatbaar was er snel weer een goede grap tegenaan gooien. Ging helemaal prima. En inderdaad, aan het eind van de rondleiding was er de beloofde pannenkoek. Gelukkig toch iets wat volledig naar zijn verwachting was.

clini-clowns-college-3

Uiteindelijk hebben we een korter programma gehad, maar het was ook helemaal prima zo. Op deze manier was het enorm leuk, zonder dat de kinderen volledig overprikkeld werden door alle grappige dingen die het huis en de clowns ons te bieden hadden. We hebben ons alle vier kostelijk vermaakt en ik wil langs deze weg de mensen van CliniClowns bedanken voor hun tijd.

Daniëlle schrijft wekelijks voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

Meer over het CliniClowns College

Het CliniClowns College is een unieke theaterbelevenis voor zieke en gehandicapte kinderen en hun gezin. Onder het motto ‘alle kinderen zijn uniek’ wordt in het College alles afgestemd op de wensen, dromen en mogelijkheden van jouw kind. Samen met je gezin (maximaal 8 personen) bezoek je alleen het College. Een bezoek is gratis, duurt maximaal twee uur en wordt afgesloten met pannenkoeken!

Denk jij dat jouw kind ook tot de doelgroep behoort en lijkt het je leuk om met je kind een bezoek aan het college te brengen?

Bekijk dan deze pagina eens voor meer informatie en de mogelijkheid om je op te geven. 

 

MoodKids is online ambassadeur van CliniClowns. 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..