By 16 januari 2016 0 Comments Read More →

Drinken als een kerel? IkPas

De Sinterklaas- en kerstperiode ligt alweer een poos achter ons, maar ik moest afgelopen week denken aan het kerstcadeau dat ik van mijn dochter van vier kreeg. We hadden lootjes getrokken voor een klein cadeautje onder de kerstboom en zij had mijn naam getrokken. Heel enthousiast fluisterde ze mijn vrouw in het oor: ‘Ik koop voor papa… een flesje wijn!’ Lief hoor, maar wel een beetje confronterend dat mijn vierjarige met dit idee kwam. Dat deed me nadenken over mijn drankgebruik, als ‘gezellige drinker’.

Het weekend staat voor de deur. De vrijdagmiddagborrel met collega’s staat op het punt van beginnen. Heerlijk, we hebben het verdiend. Bij de voetbalclub neem ik graag een paar biertjes. Als ik ga stappen, vind ik een gin tonic heerlijk. En vaak rond half vijf, net voor het eten, drink ik een goed glas wijn. Daar waar ik de wijnfles soms opentrok als het eten werd geserveerd, heb ik de laatste tijd steeds vaker al een glas op. En dan nog een bij het eten. Vaak sta je langer boven de stoof, dan dat je met je gezin aan tafel zit. De richtlijnen van de overheid zijn duidelijk:

#niet meer dan twee glazen per dag (vrouwen één)

#drink tenminste twee dagen in de week geen alcohol

#maximaal tien glazen in de week (vrouwen vijf)

ikpas

Bierbuikje

Maar het is toch gezellig? Ik ben gisteren net teruggekomen van een midweek Newcastle met vrienden. Een prachtige voetbalwedstrijd gezien en natuurlijk in de pub beland. Voetbal en bier, een lekkere combinatie. Ik heb het er met mijn vrienden over gehad en zij hadden hetzelfde; zijn we ons nog wel bewust van hoeveel we drinken? We hebben inmiddels allemaal een bierbuikje. We gaan elke twee jaar een paar dagen weg en iedere keer als we elkaar weer zien, dan is dat buikje  ietsjes dikker. Dat buikje is overigens niet het enige nadeel:

#verhoogde bloeddruk en kans op hartritmestoornisssen

#kanker

#leververvetting of leverontsteking

#hersenschade

#diabetes

Hoogopgeleiden drinken meer

Alcoholisme wordt vaak als een mannenprobleem gezien. Maar het alcoholmisbruik onder vrouwen neemt hand over hand toe. Vooral hoogopgeleide vrouwen boven de veertig zijn de laatste jaren meer gaan drinken. Vrouwen drinken vaak om een andere reden dan mannen. Waar bij mannen vaak de gezelligheid voorop staat, nemen vrouwen vaker alcohol vanwege spanningen in hun relatie, stress op het werk of door het combineren van werk en gezin.

IkPas

Ik beschouw mezelf niet als een probleemdrinker en volgens de richtlijnen ben ik dat ook niet. Maar ik vind het wel tijd voor een uitdaging. IkPas is een uitdaging voor jezelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. Door bewust een keuze te maken door wel of niet te drinken is alcohol niet vanzelfsprekend. Mijn voetbalvrienden doen ook mee. Jij ook?

Meer informatie over IkPas vind je hier.

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>