Zieke mama, het zou verboden moeten worden

Jullie zullen het allemaal wel eens meegemaakt hebben. Je voelt je allerbelabberdst. Het liefste zou je onder een steen gaan liggen tot je fitheid weer acceptabele vormen aanneemt, maar helaas is dit een allesbehalve reële optie. De zorg voor je kinderen gaat namelijk gewoon door, 24 uur per dag, 7 dagen per week, of je nu ziek, zwak en misselijk bent of niet.

zieke mama

Heimelijk verlang je heel even terug naar de tijd dat je nog kindloos was. Om jezelf nog enigszins tegemoet te komen, besluit je om voor een keertje dan maar iets minder pedagogisch verantwoord bezig te zijn. Je stelt zelf voor om een DVD-tje op te zetten of de tablet van stal te halen. En hoewel je normaal gesproken hemel en aarde moet bewegen om je kind te mobiliseren achter de beeldbuis vandaan te komen, besluit hij of zij uitgerekend nu dat het hét moment is voor een actief dagje samen.

Soms vraag ik me wel eens af hoe het in godsnaam mogelijk is dat de natuur nog niets geregeld heeft waardoor wij mama’s pak ‘m beet de eerste acht levensjaren van onze kinderen simpelweg onmogelijk ziek kunnen worden. Zoveel zaken rondom het moederschap heeft Moeder Natuur voortreffelijk georganiseerd. Denk aan de groei van de zogeheten amygdala, de amandelvormige kern in onze hersenen, gedurende de eerste paar maanden na de bevalling. Een vergrote amygdala maakt je gevoelig voor de behoeften van je baby en een cocktail aan hormonen spoort je aan tot gerichte actie. Dit alles heeft dan weer te maken met de aanmaak van oxytocine, het gelukshormoon. Prachtig geregeld dus. Maar waarom dan niet iets als een natuurlijke immuunbooster?

Misschien een schrale troost, maar we kunnen in dit geval toch blij zijn dat we mens zijn. En geen aap. Daar waar het apenjong louter en alleen op mama-aap is gericht, accepteert het mensenkind ook hulpouders. Sterker nog, een kind functioneert optimaal als het veilig gehecht is aan drie verschillende mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld mama, papa en oma zijn, maar ook andere combinaties zijn denkbaar. Niet alleen goed nieuws voor ambitieuze vrouwen, maar ook voor ons mama’s op momenten dat we ziek zijn. Bij de eerstvolgende griep dan toch maar gewoon onder de wol en de boel de boel laten?

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Monique woont samen met haar twee mannen en twee golden retrievers, nabij het ‘drie-provincien-punt’ Limburg-Brabant-Gelderland. Als geestelijke gezondheidkundige (mental health scientist) heeft ze een fascinatie voor gedrag in relatie tot de werking van het menselijk brein. In haar neurofeedbackpraktijk, Neuronique is ze sterk gericht op kwaliteit en werkt ze zoveel mogelijk vanuit wetenschappelijke onderbouwingen. Maar soms haalt de praktijk de wetenschap in! Want Monique is ook een tikje eigenwijs…