Tips om een te volle agenda te voorkomen

De kerstvakantie staat voor de deur. Maar waarschijnlijk is je agenda nog vol. Bomvol. Zo vlak voor (en in) de vakantie moeten er een heleboel zaken worden afgerond voordat het GROTE genieten kan beginnen.

Vaak denk je in de kerstvakantie, wanneer je meer tijd met je gezin doorbrengt, dat het in het nieuwe jaar anders moet. Goede voornemens worden eventueel gemaakt. En je weet misschien wel hoe dat gaat met goede voornemens, die zijn best lastig vol te houden. Dat doen we dit jaar eens anders! We gaan onze agenda leger maken. En wel zo.

volle agenda voorkomen

Zo krijg je meer ruimte in je agenda

  • Hou een week lang – als je nog gewoon werkt en de kinderen op school zijn – bij wat je allemaal doet. Schrijf alles op, dus ook de afspraken tussendoor. Schrijf erbij hoeveel tijd je eraan kwijt bent.
  • Maak een lijst van alle taken die je heb zoals werk, koken, kinderen naar clubjes brengen, schoonmaken, ouderraad, vrijwilligerswerk enzovoorts.
  • Geef elke taak een nummer, 1 zeer belangrijk, 2 belangrijk, 3 minder belangrijk, 4 onbelangrijk.
  • Bedenk bij elke taak of het je geluk, energie of inkomsten oplevert.
  • Maak een leeg weekoverzicht en zet daarin alle taken die bij de voorgaande punten naar boven zijn gekomen als zeer belangrijk, belangrijk en die je geluk, energie of inkomsten opleveren.
  • Nu zie je in een overzicht hoeveel taken je hebt en of je nog ruimte hebt voor minder belangrijke taken.

Volle agenda voorkomen? Stel prioriteiten en schrap!

Bedenk bij alles wat je doet, of het daadwerkelijk nodig is. Moeten je kinderen naar drie clubjes in de week? Is het nodig dat jij én in de ouderraad zit, én luizenmoeder bent, én 32 uur werkt, én 3 keer per week wil sporten?

Prioriteiten stellen is niet altijd makkelijk. Vaak neem je er niet de tijd voor om erover na te denken wat je anders zou willen. Denk je daar nu geen tijd voor te hebben. Schrijf deze vakantie alles op en maak een overzicht van al je taken. Je zult zien dat het in nieuwe jaar heel anders kan.

Meer ruimte in je agenda, ook in de vakanties!

  • Gebruik een agenda, privéafspraken en werkafspraken in ieder een eigen kleur.
  • Nee zeggen mag. Je kan niet op alles ja zeggen, dat snappen mensen echt.
  • Je kunt niet aan alles meedoen.
  • Dingen kosten meer tijd dan je denkt, hou daar rekening mee in je planning.

Onthoud één belangrijk ding: Niet perfect is ook goed!

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...