Koortsstuip? Het jaagt je de stuipen op het lijf!

Als je kind ziek is gaan bij een moeder automatisch alle alarmbellen af. Zeker bij de eerste keer koorts van je eerste kindje ben je superalert. Een kind kan ineens erg ziek worden. Soms stijgt de koorts zo snel dat je kind een koortsstuip krijgt. Helaas weet ik uit eigen ervaring dat dit heel naar is. Ik ben geen medicus, maar wil toch wat uitleggen zodat je weet wat je kunt doen.

koortsstuip

Wat is een koortsstuip?

Een koortsstuip ontstaat als de koorts net opkomt. Je kind:

  • heeft koorts
  • maakt schokkende bewegingen
  • verliest zijn bewustzijn
  • kan even stoppen met ademhalen
  • kan blauwe nagels en lippen krijgen
  • En het engste: zijn ogen draaien weg

Dit kan zo’n 15 minuten duren en tot een uur na de stuip is je kind slap en niet goed aanspreekbaar. Het komt voor bij kindjes tussen de 6 maanden en 5 jaar. Bingo, allebei mijn kindjes hebben het gehad. Mijn dochter toen ze bijna 3 was (en als baby) en mijn zoontje van 1 vorige week. Bij de huisartsenpost zei de arts dat het vaker voorkomt bij broertjes en zusjes. Ook zei ze dat het geen epilepsie en niet schadelijk voor de hersenen is. Maar toch…als je dat kleintje ziet schudden, paars ziet worden én die ogen draaien….bah, ik krijg het niet zo goed meer van mijn netvlies. En mijn dochter? Die stond vorige week te roepen ‘dit is leuk!’. Emoties zijn lastig voor een peuter :-). Maar hoe reageer je zelf?

> Lees ook: bij een kind zit een ongeluk in een klein hoekje

Wat te doen bij een koortsstuip?

  • Veiligheid: Leg de baby of het kind op de grond op de zij of de buik met het hoofd omlaag. Zorg dat hij op een plek ligt waar hij nergens tegenaan kan stoten. Zorg ook dat er niets in de mond zit.
  • Koelen: Doe alle kleren uit en dep met een koud washandje/doekje je kind van boven naar beneden.
  • Hulp: Bel direct 112*.

Hoe is het nu? Met mijn zoontje ging het snel weer stukken beter: ook dat hoort gelukkig bij kindjes. Nu is hij weer lekker aan het boeven als een eenjarige. Als hij hangerig wordt wijk ik voorlopig niet meer van zijn zijde….totdat hij 5 is!

*Op de site van het Rode Kruis adviseren ze 112 te bellen, op andere sites wordt ook wel de huisarts genoemd. Ook al wist is zeker de tweede keer dat het een stuip was, belde ik toch weer…de ambulance gaf m’n zoontje zuurstof en een flinke dosis paracetamol.

Bronnen www.rodekruis.nl en www.thuisarts.nl

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..